Capital.ba

Prognoza Saxo Bank: Bitcoin do 60.000 dolara, a onda slom

10.12.2017. / 10:08

KOPENHAGEN – Fed će izgubiti nezavisnost, euro će pasti na paritet sa dolarom, bitcoin će doživjeti slom, a Tencent će preteći Apple, predviđa za 2018. godinu Saxo Bank u svojim tradicionalnim godišnjim prognozama.

Saxo Bank je sa deset provokativnih predviđanja uzburkala duhove, a intrigantne su sljedeće prognoze: Wall Street će u 2018. godini u protivreakciji na trenutno rekordno nisku volatilnost doživjeti 25-odstotni jednodnevni pad (mjereno indeksom S&P 500), pri čemu je Saxo Bank već odredila da će to biti ponedeljak, koji će se, naravno, nazvati i crni ponedjeljak kao onaj zloglasni ponedjeljak, 19. oktobra 1987. godine.

Dramatično će biti trgovanje bitcoinom. Očekuje se da će dostići 60 hiljada dolara, čime bi njegova tržišna kapitalizacija iznosila vrtoglavih hiljadu milijardi dolara, a zatim će uslijediti slom nakon čega će Kina i Rusija (barem djelimično) zabraniti bitcoin.

Drske su i neke preostale prognoze. Američka centralna banka Fed će izgubiti nezavisnost, kontrolu će preuzeti Trezor. Evro će opasti poslije perioda rasta na nivo ispod jednog dolara za evro. Čak i japanskom jenu se ne piše dobro, tako da bi se za dolar moglo plaćati 150 jena.

U Saxo Bank takođe predviđaju da će kineska tehnološka kompanije Tencent po vrijednosti preteći Apple, te sa 870 milijardi dolara postati najvrijednija kompanija koja kotira na berzi. U novembru je tržišna kapitalizacija Tencenta prvi put premašila 500 milijardi $ i izjendačila se sa Facebookom. Tencent, malo poznat izvan Kine, korisnicima pruža usluge kao što su mobilna plaćanja, kompjuterske igre, razgovori (WeChat platforma ima gotovo milijardu korisnika) i muzika. Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!