Capital.ba

Zakon o elektronskom potpisu u BiH mrtvo slovo na papiru

30.09.2017. / 7:45

SARAJEVO, Uvođenje elektronskog potpisa u BiH na koji se čeka deset godina je sada zapelo, jer se ne mogu naći stručnjaci koji bi pratili izdavanje certifikata za elektronsko predstavljanje. 

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH kažu da je uslov za primjenu Zakona o elektronskom potpisu u otvorenim sistemima, da se imenuju izvršioci u Kancelariji za nadzor i akreditaciju elektronskog potpisa.

– U  skladu s tim smo raspisali javni konkurs za prijem državnih službenika. Kako na konkursu ni jedan kandidat nije zadovoljio, konkurs je ponovljen – kazali su u Ministarstvu, izvještava blic.rs.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH su, za detaljnije informacije uputili na Agenciju za državnu upravu BiH koja je ponovo objavila javni konkurs u kojem se traže načelnik Kancelarije za nadzor i akreditaciju, te stručni savetnik za nadzor i akreditaciju.

Uslovi su uobičajeni da kandidati koji se prijave imaju završen elektrotehnički fakultet, fakultet informacijskih tehnologija ili drugi tehnički fakultet informatičkog smjera, radno iskustvo, da znaju engleski jezik i imaju položen stručni ispit.

Riječ je o poslovima na neodređeno vrijeme sa početnom platom od oko 1.500 KM za načelnika i oko 1.300 KM za savjetnika.

Koliko kandidata se prvi put prijavilo i zašto nije nije zadovoljio kriterije u Agenciji za državnu upravu BiH nismo dobili objašnjenje.

U RS nadležni nisu željeli da komentarišu uvođenje elektronskog potpisa na nivou BiH, uz napomenu da će zbog određenih neslaganja sami ponuditi rješenje.

Komentarišući neuspjeli konkurs Ministarstva komunikacija i transporta BiH Slobodan Dragičević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije RS kaže da stručni ljudi iz ove branše nisu spremni da rade pod političkim uticajem koji je prisutan u državnom sektoru.

– Vjerujem da BiH ima IT stručnjaka koji mogu da obavljaju taj posao, ali da se jednostavno nisu prijavili na taj konkurs jer sa svojim znanjem mogu da rade za koga hoće, a ne da budu politički poslušnici i da zarade bolju platu – kaže Dragičević.

Elektronski potpis je već odavno u upotrebi u većini zemalja EU i okruženju, dok se u BiH se i dalje koriste zastarjeli pečati, potpisi i ovjere dokumenata na papiru, iako je Zakon o elektronskom potpisu donesen još 2006. godine.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH ističu da će uvođenje elektronskog predstavljanja omogućiti drastično smanjenje operativnih troškova firmi ili fizičkih lica, osigurati digitalne kopije za sve stranke, a svi aktivni dokumenti biće lako dostupni i na jednom mjestu. Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!