Capital.ba

Azijske berze: Oporavak tržištva nakon tri dana gubitka

14.08.2017. / 9:00

TOKIO – Na azijskim berzama u ponedjeljak najvažniji indeksi su ojačali, izuzev japanskog Nikkeia, prekinuvši trodnevni negativni niz tokom kojeg su ukupno pali tri odsto, ali investitori su i dalje na oprezu zbog mogućeg daljnjeg rasta geopolitičkih napetosti oko Sjeverne Koreje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih jutros je u plusu 0,7 odsto. Taj indeks padao je protekla tri trgovinska dana zbog eskalacije napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, ukupno izgubivši tri odsto.

Južnokorejski Kospi jutros je u plusu 0,4 odsto, indeks berze u Hong Kongu 0,8 odsto, a u Šangaju 0,2 odsto. Istovremeno, Tokijski Nikkei u minusu je jedan odsto, ponajviše zbog snažnog kursa jena, što negativno utiče na prihode izvoznih japanskih kompanija jer poskupljuje njihovu robu na inostranim tržištima.

Uprkos oporavku većine azijskih berzi, geopolitički rizici vjerovatno će i dalje ostati ključna tema u kratkom roku, smatraju analitičari. Navode da Sjeverna Koreja utorak slavi Dan oslobođenja, kojim označava završetak japanske vladavine, a investitori su napeti i uoči 21. avgusta, kada će započeti održavanje redovne godišnje američko-južnokorejske vojne vježbe.

“Zbog opreza u vezi daljnje moguće eskalacije oko Sjeverne Koreje, očekuje se dalji pad cijena dionica, dok bi jen mogao nastaviti aprecirati”, procjenjuje Masafumi Yamamoto, valutni strateg pri Mizuho Securitiesu u Tokiju.

Kurs jena u vrijeme geopolitičkih napetosti raste, jer japanski investiori tada povlače imovinu u zemlju. S dolarom se tako jutros trguje po kursu od 109,37 jena, nakon što je u petak dotakao 108,72 jena, najniži nivo od 20. aprila.

Stabilna je i cijena zlata, još jednog sigurnog utočišta za kapital u nemirnim vremenima. Spot cijena unce zlata jutros iznosi 1.287 dolara te se tako kreće oko najviše razine u zadnja dva mjeseca od 1.291 dolar, koliko je iznosila u petak.

SEEbiz

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!