Capital.ba

Lansiran svemirski brod “Zora”

27.09.2007. / 16:00

KEJP KANAVERAL,  (Rojters) – NASA je danas uspješno lansirala svemirski brod “Zora”, čija bi misija istraživanja dva gigantska asteroida između Marsa i Jupitera u budućnosti mogla da posluži kao osnova za razvoj međuplanetarnog transporta.

“Zora” će biti prva letjelica koja će putovati u orbitama dva različita nebeska tijela, što je manevar za koji je do sada bilo potrebno previše goriva da bi bio izvodljiv.

Umjesto tradicionalnih potisnih raketa na hemijsko gorivo, “Zoru” pokreću tri električna motora na solarnu energiju, koji jonizuju gas ksenon i izbacuju ga kroz magnetno polje, pri čemu se emituje blještava plava svjetlost.

Prvi korak na putu svemirskog broda bilo je rutinsko polijetanje uz pomoć rakete “delta 2” iz Kejp Kanaverala, na Floridi. Lansiranje je bilo odgođeno za sedam minuta kako bi bio omogućen prolazak broda koji se našao ispod putanje leta.

Nakon ulaska u Zemljinu orbitu, “Zora” će raširiti panele svojih solarnih krila i početi da sakuplja energiju za napajanje svojih jonskih motora.

Gas ksenon izbacuje se brzinom većom od 143.000 kilometara na čas, čime se stvara potisak za pokretanje letjelice u željenom pravcu. “Zora” će u roku od godinu dana dostići brzinu leta od 8.800 kilometara na čas, pri čemu će potrošiti samo 60 litara goriva.

Cilj misije su stjenovito tijelo Vesta, koje liči na naš Mjesec, i ledena planeta-patuljak Seres. Naučnici žele da uporede ova svijeta i na taj način saznaju više o porijeklu materije i procesima pri nastanku Sunčevog sistema.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!