Capital.ba

Kada sam progovorila o kriminalu, ćerka mi je rekla: Mama, poješće te mrak!

14.03.2017. / 11:57

ISPOVIJEST HRABRE ŽENE IZ TREBINJA: Moja kćerka me molila da odustanem od borbe, govoreći “mama, poješće te mrak “, bojala se za mene i moj život, dok mi je muž bio velika podrška i uvijek bi mi govorio “ko zna zašto je to dobro”.

Veoma mali broj ljudi usudi se javnosti otkriti koruptivne radnje u institucijama i preduzećima u kojima rade, ali i koje se dešavaju u njihovoj okolini i kojima su bili svjedoci. Zbog ovakvog stanja, mnogobrojne kriminalne radnje poput korupcije, nepotizma, utaja poreza i slično ostaju nekažnjene. Većina građana, naviknutih na nepravdu u društvu i lošu zaštitu, boji se javno obznaniti ono što su vidjeli. Razlozi za to su gubljenje radnog mjesta, šikaniranje, uznemiravanje, prijetnje, pa čak i fizički napadi, te u nekim slučajevima ugrožavanje života.

Anica Ramić, diplomirani menadžer u zdravstvu, jedna je od rijetkih osoba u našoj zemlji koja je odlučila progovoriti o problemu korupcije u zdravstvu, nakon što je na svom radom mjestu u Domu zdravlja u Trebinju otkrila niz koruptivnih radnji.

Nakon toga su njen bivši direktor, te gradonačelnik Trebinja iz tog perioda, učinili sve da je degradiraju i uklone sa pozicije načelnice Centra za mentalno zdravlje.

Osnovala je Udruženje „Stop mobbing“, a sve zbog slučaja koji se njoj dogodio.
Cilj ovog Udruženja je naučno i stručno djelovanje na otkrivanju i pružanju pomoći žrtvama mobbinga. Udruženje čine građani koji su svojim potpisom potvrdili dobrovoljno pristupanje u udruženje. Učlanjenje se ne plaća, dovoljno je samo potpisati pristupnicu i imati dobru volju za saradnju. U početku su u udruženju bili članovi iz RS, a poslije su im se počeli priključivati i članovi iz FBiH.

“Sada sa ponosom možemo naglasiti da udruženje “Stop mobbing”  ima registrovano 3856  člana, tako da udruženje djeluje na nivou cijele BiH.UG „STOP MOBBING“ sarađuje sa različitim lokalnim i međunarodnim NVO-a u cilju  razvoja civilnog društva, promocije ljudskih prava, prava žena, manjinskih prava, nenasilja, borbe protiv korupcije”, počinje svoj razgovor za BUKU Anica Ramić.

“Sve počinje 2007. godine, kada je imenovan Dragan Kovač za direktora Doma zdravlja u Trebinju. Sa  mjesta šefa  Centra za mentalno zdravlje, nakon pet godina edukacije iz mentalnoga zdravlja,  završenog Fakulteta za zdravstveni menadžment, preko noći, bez ikakvog obrazloženja, raspoređena sam na mjesto medicinske sestre sa višom stručnom spremom u porodičnu medicinu. Uslijedilo je šikaniranje, omalovažavanje, zakidanje na zaradi, svi elementi mobbinga. Imala sam osjećaj da je noću razmišljao šta će tog dana da uradi kako bi me psihički uništavao. Ja sam sva ta premještanja sa smiješkom prihvatala i korektno odrađivala posao. Jednom sam bila raspoređena da radim na punktu za registraciju u groznim uslovima, a direktor bi prolazio nekoliko puta dnevno, smijao mi se i davao do znanja šta sam “uradila sebi”. Međutim, ja sam sve to podnosila i u šali sebe nazivala ‘čuvar kartona u zimskom periodu’. Pokrećem sudski spor 2007. godine. Mobing i psihičko zlostavljanje doživljavam pune četiri godine”, kaže Anica Ramić u svojoj ispovijesti za BUKU.

Ramić nastavlja svoju priču dalje:

“U vrijeme sudskog spora koji sam pokrenula, u kom optužujem Kovača za korupciju i mobbing,  Kovač  prima na posao ljekara kćerku okružnog tužioca Obrada Rajčevića, dodjeljuje joj odmah specijalizaciju, a tata  tužilac se zalaže da pomogne Kovaču. Međutim, nakon mog traženja izuzeća i iznošenja ovih navoda u javnost, sam tužilac izjavljuje da je sukob interesa i povlači se iz rada na slučaju. Ali doktor Kovač nije se zaustavio, nego uključuje svoju tazbinsku vezu i sudiju Vesnu Ivković koja je i vodila slučaj Ramić-Kovač. Ja sam ovaj slučaj iznijela u javnost, imenom i prezimenom prozvala tužioca, sudiju i načelnika opštine / u emisiji Ja biram goste/ sa Eldinom Karićem, objavljeni su i novinski članci. Ovo je klasičan primjer sprege vlasti, sudstva i tužilaštva. Direktoru Kovaču nije bilo dovoljno što mi je uništio karijeru, nego se okomio i na moju imovinu! Direktor Kovač je saznao da imam garažu u blizini Doma zdravlja  koju sam naslijedila  od svoje majke, pa mi je valjalo i to oteti! Zbog svega ovoga obratila sam se tužilaštvu, tražeći da me zaštite od nasilnog ponašanja direktora.”

Odluka da prijavi nelegalne radnje otvara novu dimenziju u njenom profesionalnom životu. Jedno vrijeme biva potpuno izolovana od kolega, kolege ne smiju komunicirati sa njom i trpi  mobbing svih mogućih oblika i zlostavljanja na svom radnom mjestu. Kao žrtava mobbinga, počinje i sama da psihički opterećuje svoju porodicu koja svaki dan prolazi kroz razne faze mobbinga.
“Moja kćerka je molila da odustanem od borbe, govoreći ‘mama poješće te mrak’, bojala se za mene i moj život, dok mi je muž bio velika podrška i uvijek bi mi govorio ‘ko zna zašta je to dobro‘. Ne predaji se, bori se. Na sudu sam svašta doživljavala, čak mi je direktor plazio jezik na sudu dokazujući moć. Sva ova dešavanja su uticala  na moje zdravlje: štitna žlijezda mi je proradila, pritisak. Ali nisam odustala od borbe. Čak naprotiv, ojačala sam i spremna da idem do kraja”, nastavlja svoju priču Anica Ramić

U njenu zaštitu stali su Ministarstvo rada i boračke zaštite RS i Ministarstvo pravde RS, koji su u svom obrazloženju napisali da postoje elementi mobbinga. Sindikat RS se oglasio povodom slučaja, međutim to nije bilo dovoljno za sud.

“Za sud su bile važne tazbinske veze. Moja prva podrška je bila moja porodica i moji pravi prijatelji. Direktorica udruženja građana Oaza iz Trebinja Nedeljka Neška Ilijić stala je uz mene i otpočela borbu protiv korupcije, ne razmišljajući o posljedicama. Ova golgota je trajala pune četiri godine, kada sam uspjela zajedno sa članovima udruženja građana “Stop mobbing”, koje je  osnovano 2008. godine, da sve dokaze o korupciji, kriminalu javno objavim, zainteresujem javnost o mom slučaju i da smijenim direktora, koji je bio ubijeđen da će ponovo biti izabran. Ali kako se kaže – kolo sreće se okreće.” 

Nakon što je direktor smijenjen i izabran novi direktor, u Domu zdravlja su počeli sa  pripremom za otvaranje nove službe za kvalitet, koju po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti od 2009. godine treba da ima svaki dom zdravlja. Uspostavljena je služba za kvalitet 2012. godine i ona je imenovana za načelnika ove službe.

Udruženje “ STOP MOBBING” je zajedno sa upravom Doma zdravlja podnijelo krivičnu prijavu Centru javne bezbjednosti  protiv sada već bivšeg direktora Dragana Kovača zbog nestanka /otuđenja/  6 stomaloloških ordinacija i 2 zubne tehnike u vrijednosti oko 450 000,00 KM. Ovo djelo je  svrstano u organizovani kriminal i pokrenuta je zvanična istraga od strane nadležnih organa.Centar javne bezbjednosti je istražio navode i svoj izvještaj dostavio tužilaštvu u Trebinju na nadležno rješavanje.

Ostatak teksta možete pogledati i pročitati na linku portala BUKA.ba

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!