Capital.ba

Željezničari će na ulici tražiti zarade

21.02.2017. / 14:57

BANJALUKA, Predstavnici svih sindikata “Željeznica RS” sutra će odlučiti kada će organizovati proteste i za sada, mirnom šetnjom tražiti isplatu zaostalih plata, toplog obroka i naknade za prevoz.

Da će protesta definitivno biti, potvrđeno je juče na sastanku radnika okupljenih u Samostalnom sindikatu saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica”. Kako su naveli, druge radikalnije načine borbe, poput najavljivanog štrajka glađu, ostavljaju kao posljednju opciju.

– Prijedlog ćemo iznijeti predstavnicima svih sindikata. Ponudićemo im mogućnost da nas podrže, s obzirom na to da su dugovanja prema radnicima ogromna i da je krajnje vrijeme da se nešto učini – rekao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica”  Zlatko Marin.

On je dodao da će protesti biti organizovani bez obzira na to koliko radnika podrži ovu inicijativu i podsjetio da preduzeće radnicima godinu ne isplaćuje naknadu za topli obrok i prevoz, a kasni im i isplata plata.

– Pokušavali smo razgovarati sa nadležnima, međutim stalno nam ponavljaju istu priču – da novca nema. A istovremeno sve uštede idu nauštrb radnika. Vrijeme je da nam isplate ono što smo zaradili – rekao je Marin.

Predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković ističe da će nakon što čuju prijedlog Sindikata saobraćajno – transportne djelatnosti, zauzeti stav o protestima.

Domaćin sastanka predstavnika radnika, koji se održava u Prijedoru, predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić ističe da će se na sutrašnjem sastanku definisati radnička borba.

– Ja sam za izlazak na proteste, ali cilj nam je da budemo složni da se za naša prava borimo svi zajedno, a ne da nastupamo razjedinjeni – rekao je Čamdžić.

Generalni direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović rekao je da očekuje da će u toku godine biti pronađeno rješenje kako bi izmirili zaostala dugovanja prema radnicima.

– Da smo imali iz čega isplatiti, bilo bi isplaćeno. Novac sigurno nije zadržan ili otišao na drugu stranu. Onoliko koliko ima prihoda, toliko i isplaćujemo – rekao je Savanović.

Dodaje da su u toku razgovori sa Svjetskom bankom i Vladom RS kako bi se pronašlo rješenje za “Željeznice”.

– Jedini način je da se izvrši restrukturiranje preduzeća i stvorene obaveze izmire putem nekog povoljnog kredita. Ja drugi način ne vidim – dodao je Savanović.

Oko 2.000 radnika tužilo je “Željeznice RS” zbog umanjenja toplog obroka sa 185 na 112 maraka u periodu od  2012. do 2015. godine i dobili su spor.

Sastanak sa ministrom

Predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković kaže da su zatražili i sastanak sa ministrom saobraćaja i veza RS Neđom Trninićem i dodao da bi na dogovor kod ministra mogli otići iduće sedmice.

– Tražimo objašnjenje kojom metodom je utvrđeno da je 1.000 radnika u “Željeznicama” višak i na koji način se planira to riješiti – rekao je Cvjetković. Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!