Capital.ba

Savjet ministara BiH: Usvojen program ekonomskih reformi za period 2017-2019.

25.01.2017. / 15:05

SARAJEVO, Savjet ministara BiH usvojio je danas Program ekonomskih reformi BiH za period 2017-2019. godina, koje će vlasti u BiH sprovesti radi poboljšanja ekonomskog rasta, konkurentnosti, očuvanja fiskalne i makroekonomske stabilnosti, uz nastavak restriktivne fiskalne politike i provođenja mjera štednje u institucijama vlasti.

Ovogodišnji Program sadrži 18 prioritetnih strukturnih reformi među kojima će više od pola zajednički provoditi BiH i entiteti, odnosno entiteti zajedno, što je znatan napredak u odnosu na ranije programe i rezultat je bolje koordinacije u njegovoj izradi, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Program je rezultat zajedničkog rada predstavnika ministarstava Savjeta ministara BiH, Centralne banke BiH, koordinatora imenovanih u ime vlada Federacije BiH i Republike Srpske, predstavnika entitetskih ministarstava, Direkcije za ekonomsko planiranje i saradnje sa Evropskom komisijom i Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj.

Savjet ministara BiH upoznat je o dokumentu Analiza direktnih stranih ulaganja u BiH za 2015. godinu i BiH i država regiona u izvještajima međunarodnih organizacija, koji je pripremila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH.

Direktna strana ulaganja u BiH u 2015. godini iznosila su oko 477 miliona KM i za 38,9 odsto su manja u odnosu na 2014. godinu.

Na sjednici je konstatovano da su neophodne aktivnosti svih nivoa vlasti da bi bili unaprijeđeni uslovi poslovanja i konkurentnost BiH.

Projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje predviđaju rast udjela direktnih stranih ulaganja u BDP-u u narednih nekoliko godina. Tako bi udio direktnih stranih investicija u BDP-u BiH u ovoj godini trebalo da bude 2,6, odsto, a u idućoj godini 2,9 odsto.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju o održavanju prvog sastanka Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku, 9. februara, Banjaluka, i dokument za diskusiju za ovaj sastanak koji će Direkcija za evropske integracije dostaviti Evropskoj komisiji.

Imenovana je delegacija BiH koja će sa predstavnicima Evropske komisije razgovarati o informacionom društvu, elektronskoj komunikaciji i informacionim tehnologijama, audio-vizuelnoj politici i medijima, obrazovanju i obukama, mladima i aktivnostima u kulturi, zapošljavanju i socijalnoj politici, te planovima za investiranje u istraživanje.

Savjet ministara BiH donio je Pravilnik o mjerama i postupcima upotrebe i zaštite elektronskog potpisa, sredstava za formiranje elektronskog potpisa i sistema sertifikovanja.

Pravilnikom se propisuju tehničko-tehnološki postupci za formiranje bezbjednog elektronskog potpisa u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama.

Donošenjem ovog pravilnika omogućava se primjena Zakona o elektronskom potpisu, te stvaraju uslovi da sa radom počne Kancelarija za nadzor i akreditaciju.

Savjet ministara BiH utvrdio je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog programa obrazovne i kulturne saradnje Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za period 2017-2019. godina.

Prema Programu, Mađarska nudi godišnje stipendije za 50 studenata iz BiH da nastave studije u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku, i to 20 stipendija u oblasti poljoprivrede i prirodnih nauka, 20 stipendija u oblasti inženjerstva i ekonomije i pet stipendija za jednociklusne studije u oblasti medicine za pune dodiplomske ili postdiplomske studijske programe.

Mađarska nudi pet stipendija za pune doktorske studije na engleskom jeziku u bilo kojoj oblasti od interesa.

Osim besplatnih studija, Mađarska će studentima iz BiH obezbijediti smještaj u univerzitetskim kampusima i studentskim domovima, zdravstveno osiguranje i mjesečnu stipendiju.

U skladu sa ovim programom BiH nudi mogućnost mađarskim studentima da nastave studije na nekom od univerziteta u BiH na način i pod uslovima predviđenim u okviru Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!