Capital.ba

Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar stabilan

28.12.2016. / 10:31

TOKIO, Na većini azijskih berzi cijene su dionica u srijedu porasle jer su ulagače ohrabrili dobici na Wall Streetu, dok je kurs dolara stabilan na visokim razinama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,2 i 1 posto.

U Šangaju i Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordni nivo, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američke privrede.

Povjerenje potrošača u SAD-u dosegnulo je u novembru najviše nivoe u više od 15 godina jer očekuju poboljšanje poslovnih uvjeta, dok su cijene kuća u listopadu nastavile stabilno rasti.

Tržište je već sedmicama podržano optimizmom ulagača da će planovi novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast privrede.

Pozitivno na tržišta utiču i visoke cijene nafte, koje su podržane najavama članica OPEC-a, ali i nečlanica tog kartela o smanjenju proizvodnje od početka iduće godine.

Zahvaljujući tome, uskoro bi se trebao ublažiti jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, što bi trebalo podržati cijene.

Nakon što je juče na američkom tržištu barel poskupio 1,7 posto, jutros se njegova cijena stabilno kreće oko 53,80 dolara.

Čvrste cijene nafte i naznake ubrzanja rasta američke privrede podržavaju i cijene metala, pa je tako bakar poskupio oko 2 posto.

A to pozitivno utiče na dionice rudarskih kompanija, stoga je jutros australski ASX indeks, koji najviše ovisi o kretanju cijena dionica tih kompanija, najveći dobitnik.

A na valutnim se tržištima vrijednost američkog dolara prema košarici valuta i dalje kreće nedaleko najviših nivoa u 14 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, jutros iznosi oko 103 boda, dok je početkom prošle sedmice dosegnuo 103,65 bodova, najvišu razinu od prosinca 2002. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti jutros ojačao 0,2 posto, na 117,65 jena.

No, u odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio 0,1 posto, pa je cijena evra porasla na 1,0465 dolara.

“Dok privredni pokazatelji iz SAD-a ne postanu negativni ili naslovi u medijima ne počnu sugerirati da bi Trumpov poticajni program mogao podbaciti očekivanja, dolar će ostati čvrst ili još ojačati. No, na prve loše vijesti moglo bi doći do znatne korekcije njegova tečaja”, kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!