Capital.ba

Prodaja nekretnina u Francuskoj na najvišem nivou u osam godina

24.12.2016. / 13:00

PARIZ, Godina koja prolazi bila je dobra za francusko tržište nekretnina, pokazuje najnoviji izveštaj Udruženja notara. 

Prema “Notaires de France” cijene nekretnina su porasle 0,5 odsto, a ukupna prodaja nekretnina 15 odsto, na najviši nivo od 2008. godine.

U izveštaju se ukazuje na neujednačen rast cijena po regionima. Tako su cijene nekretnina u regionima Bordoa, Nanta i Tuluza porasle 6 odsto, u prosjeku.

S druge strane, cijene u seoskim oblastima se nisu mijenjale u odnosu na 2015.godinu.

Za sljedeću godinu “Notaires de France” predviđaju rast cijena stanova oko 2% a kuća oko 2,7 odsto.

Agencije za promet nekretnina takođe izvještavaju o pozitivnim trendovima i rastu prodaje, posebno inostranim kupcima, najviše iz Australije, Sjedinjenih Država, skandinavskih zemalja i Njemačke.

Iako se očekivalo da će se broj kupaca iz Velike Britanije, nakon izglasavanja Brexit-a, značajno smanjiti , taj broj je, prema Agencijama, neznatno opao.

Razlog je što, obzirom na neizvesnosti oko kursa britanske valute, francuske banke odobravaju “back to back” kredite koje klijente štite od valutnog rizika.

“Istina je da valutne fluktuacije imaju veći uticaj na prodaju nego politički ili ekonomski uslovi. Kad su u pitanju kupci iz V.Britanije, došlo je do promjene profila kupaca, sa rastom onih koji kupuju kuće za odmor i procentualnim padom penzionera”, kažu u agenciji Leggett Immobilier, koja ima filijale širom Francuske.

Ponuda na tržištu nekretnina je raznovrsna, u rasponu od manjih objekata vrijednosti 600 hiljada evra, do stana u Parizu po cijeni 7,2 miliona evra i vile u Sen-Tropeu koja se prodaje za 19 miliona evra, kažu agenti za nekretnine. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!