Capital.ba

Norvežani više ne žele ugalj

24.12.2016. / 9:46

OSLO, Norveški državni investicioni fond, poznatiji kao Naftni fond, okrenuo je leđa ulaganjima u akcije još 15 kompanija čije je poslovanje povezano s ugljem, a uglavnom se radi o sjevernoameričkim i azijskim kompanijama. 

Norveški parlament glasao je u junu 2015. godine da fond izađe iz poslovanja s ugljem, tražeći da zbog uticaja na okolinu proda udjele u rudarskim i energetskim kompanijama koje generišu više od 30 odsto svojih proizvoda ili prihoda iz tog fosilnog goriva, štetnog po okolinu.

Naftni fond, inače najveći na svijetu, trenutno upravlja imovinom vrijednom oko 7,53 biliona norveških kruna (835,6 milijardi evra).

U aprilu je prvo zabranio ulaganja u 52 kompanije i podružnice, od kojih je većina iz SAD i Kine, poput “China Coal Energyja”, AES-a, te “Peabody Energyja”, najvećeg američkog proizvođača uglja.

U srijedu su tom popisu dodali još 15 kompanija i podružnica, uključujući i pet iz SAD, tri iz Japana i dva iz Kine.

Među njima su američke kompanije “Alliant Energy” te “Westar Energy”, zatim kanadska “Emera” te malezijska “Tenaga Nasional”, stoji u saopštenju.

Tržišna vrijednost ulaganja u tih 15 kompanija te 30 njihovih podružnica iznosi oko sedam milijardi kruna, odnosno 807 miliona dolara.

Još 11 kompanija stavljeno je na posmatranje.

“Dalja isključenja će uslijediti u 2017. godini”, navela je centralna banka, zadužena za upravljanje fondom u koji se slivaju prihodi od prodaje nafte.

“Vrlo je važno naglasiti kako nismo gotovi. Krajnji je cilj izlazak fonda iz ulaganja povezanih s ugljenom”, izjavio je za “Washington Post” Torstein Tvedt Solberg, član opozicione Laburističke stranke.

Međutim, zabrana neće obuhvatiti rudarske divove “Anglo American”, “BHP Billiton” i “Glencore” jer je njihovo rudarsko poslovanje izvan uglja tako opsežno da taj energent generiše manje od 30 odsto njihovih prihoda. N.N/Nezavisne

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!