Capital.ba

Zemlja koja je danas ostala bez gotovine

17.12.2016. / 11:23

KARAKAS, Najavljeno povlačenje najveće novčanice Venecuele od 100 bolivara (nominalno 9,6 evra) izazvalo je haos zbog nestašice gotovine i dugih redova pred bankama. 

Venecuela je praktično postala zemlja bez gotovine, jer banknota od 100 bolivara prestaje da važi, a novčanice veće denominacije koje je trebalo da je zamjene, još nisu stigle u banke i bankomate.

U glavnom gradu Karakasu ljudi se oslanjaju na kreditne kartice i transfer novca preko banaka, ili sasvim izbjegavaju transakcije.
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u nedelju je iznenada najavio da će banknota od 100 bolivara izaći iz opticaja do kraja nedjelje, dok njegova zemlja biljleži najveću inflaciju na svijetu.

On je privremeno zatvorio granicu sa Kolumbijom i Brazilom da bi se spriječila “mafija” koja gomila bolivare i optužio špekulante i gangstere što je inflacija u njegovoj zemlji dostigla 500 odsto.

Kritičari su ismijavali pomisao da bi gangsteri čuvali svoje bogatstvo u valuti koja najbrže devalvira na svijetu.

SAD su svoje državljane upozorile da ne putuju u Venecuelu, a one koji su već tamo, da moraju sami da organizuju svoj odlazak. B92/Beta

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!