Capital.ba

Znate državu koja ima 9 valuta? Pa, uvodi novu

30.11.2016. / 9:00

HARARE, Zimbabve uvodi još jednu valutu i zvaće se dolar, i zasada vrijedi dolar. Ali nema nikakve veze s američkim dolarom. dolar

Konfuzno? Država to obrazlaže pokušajem da ublaži hroničnu nestašicu novca.

Ova južnoafrička zemlja koristila je različite valute otkako je njen dolar koji je bio nacionalna valuta srušena i povučena iz upotrebe zbog hiperinflacije i masovnog štampanja novca.

Zbog toga je vlada ove države odlučila da pored američkog i australijskog dolara uvede i južnoafrički rand, evro, britansku funtu, japanski jen, kineski juan, indijski rupi i afričku pulu.

Kolaps u ekonomiji značio je da su stanovnici morali da kupe sve, od flaširane vode do čačkalica iz inosranstva, a to značni da se novac neprestano odlivao iz zemlje.

Zimbabve sada pokušava da novim apoenima od dva i pet dolara olakša bar lokalne transkacije.

Mnogi vjeruju da je ovo prvi korak ka ponovnom uvođenju domaće jedinstvene valute. Ove nove monete čak i izgledaju kao stari dolar Zimbabvea.

Ljudi su pohrlili ka bankomatima u nadi da će zamjeniti američke dolare. Neke prodavnice međutim, odbijale su da prihate nove novčanice, neki drugi kažu da nemaju izbora.

Ekonomski analitičari, međutim, ne mogu da odgonetnu šta je svrha uvođenja novih moneta kao platežnog sredstva u Zimbabveu.

Upozoravaju da će ovo samo pogoršati stanje u državi.

“Većina kompanija ovdje uvozi svoju robu tako da su devize neophodne, a ne ova valuta čije će uvođenje samo otjerati strane investitore. Imaćemo samo veću nestašicu u zemlji”, rekao je ekonomista tamošnjeg državnog istraživačkog instituta.

Valutna krizau Zimbabveu je počela 2000. godine, kada je vlada sprovodila agresivne zemljišne reforme. Kombinacija sankcija i gubitka povjerenja u privredi dovela je do pada dolara u ovoj zemlji. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!