Capital.ba

Saab mjeri 27 kupaca

17.04.2009. / 1:15

saabSTOKHOLM, Kompanija “Saab”, švedska filijala prezaduženog američkog auto-giganta “General Motorsa”, objavila je juče da pregovara sa 27 mogućih kupaca, u nastojanju da pronađe novog vlasnika koji će joj pomoći da izađe iz krize.
Administrativni upravnik “Saaba”, kojeg je imenovao sud pošto je kompanija u februaru zatražila sudsku zaštitu od povjerilaca, izjavio je početkom mjeseca da dvadesetak potencijalnih kupaca namjerava da kupi švedskog proizvođača automobila i da se očekuje da će ugovor biti potpisan u junu.
Predstavnik “Saaba” potvrdio je juče da je Uprava kompanije ove sedmice održala sastanak sa zainteresovanim kupcima, s kojima se sada ušlo u fazu analize poslovnih rezultata kompanije.
“Saab” je dobio više vremena za restrukturiranje početkom aprila kada je šveski sud produžio period u kojem će kompanija biti zaštićena od kreditora. Prema planu reorganizacije “Saaba”, koji je dostavljen sudu 6. aprila, kompaniji je neophodna podrška od oko milijardu dolara za nastavak proizvodnje i lansiranje novih modela.
Posrnuli “General Motors”, opterećen sa 28 milijardi neobezbijeđenog duga, počeo je da rasprodaje brendove i imovinu kako bi prebrodio krizu. Nekada najveći svjetski proizvođač vozila ranije je najavio da će prekinuti odnose sa “Saabom” 1. januara 2010. godine. “General Motors” je juče objavio i da je jedna investiciona grupa, u okviru koje posluje i “Black Oak Partners”, izašla s ponudom da kupi njegovu filijalu “Saturn”. Među mogućim kupcima “Saturna” i njegove prodajne mreže nalaze se i akcionari te kompanije.
“General Motors”, suočen sa bankrotom ako do 1. juna ne pripremi djelotvoran program izlaska iz krize, obavijestio je takođe dilere da će skratiti rokove u kojima će zatvoriti oko 1.700 prodajnih mjesta, kako bi na vrijeme obavio proces restrukturiranja, što je glavni uslov za dobijanje finansijske podrške američke vlade. U seriji sastanaka sa dilerima, uključujući i predstavnike Udruženja američkih trgovaca automobilima, direktori “General Motorsa” takođe su saopštili da je oko 200 auto-salona zatvoreno već u prvom tromjesečju ove godine.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!