Capital.ba

Fabrika opruga uskoro u Livnu

08.09.2016. / 7:30

LIVNO,  U Poslovnoj zoni Begovača u Livnu ovih će dana započeti izgradnja proizvodnog pogona tvrtke B-Spring osnovane od strane grupacije Mecaspring iz Belgije. fabrika_opruga

Riječ je o vodećem proizvođaču opruga u zemljama Beneluksa, a osnovna djelatnost im je proizvodnja opruga i alata za sve industrije, posebno za avio i autoindustriju.

Iz Kancelarij načelnika opštine Livno se doznaje da je načelnik Luka Čelan sa suradnicima razgovore s belgijskom fabrikom započeo prije nešto više od godinu dana.

Na današnjem sastanku održanom u zgradi Opštine s direktorom B-Springa Franom Brajkom i vlasnikom grupacije Mecaspring Salvatoreom Baiamonteom, Čelan je izrazio zadovoljstvo što su svi dosadašnji pregovori dali konkretne rezultate te su usuglašene posljednje pripremne radnje pred sam početak izgradnje.

Prilikom obraćanja medijima direktor B-Springa Frano Brajko je istaknuo da će graditi objekt od 2100 kvadrata kapaciteta za 30 uposlenih u jednoj smjeni.

– Vrijednost samog objekta je od dva i po do tri milijuna konvertibilnih maraka. Takođe, vremenom planiramo instalirati najnoviju tehnologiju. Naravno, u budućnosti smo otvoreni za dogradnju objekta i povećanje kapaciteta – kazao je Brajko te dodao da će svim potencijalnim belgijskim i drugim investitorima prenijeti iskustva i posvjedočiti rad opštinske službe koja izvrši sve potrebne radnje kada je u pitanju potrebna papirologija.

Da je ovo dobra vijest za cijelu livanjsku zajednicu, pozitivna i ohrabrujuća činjenica za Livno, naglasio je u svom obraćanju i načelnik Čelan.

– Ovo je sigurno veliki plus za našu opštinu, pogotovo u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, i u ovoj ekonomskoj krizi. Mogu reći da smo mi od početka naše poslovne partnere shvatili ozbiljno i sve ono što im je trebalo Opština je osigurala- kazao je načelnik.

Također je naglasio da u današnje vrijeme nije lako osigurati investitora kada se u vidu ima činjenica globalne situacije u BiH, a posebno situacija kad su lokalne zajednice u pitanju koje zakonski nemaju veće mogućnosti kojima bi privukle strane ulagače.

 -Opšina, kao jedinica lokalne samouprave, nema zakonsku mogućnost sama graditi fabrike, kao što neki misle. Tim prije svaki ovakav projekt je dobro došao. Mi kao lokalna zajednica trebamo raditi na onom što možemo, a to je, prije svega, osigurati poslovne zone, pripremiti zemljište što se tiče vlasništva i imovinsko-pravnih odnosa te na taj način stvoriti određene preduslove za ulaganje u našu opštinu – kazao je Čelan. Fena

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!