Capital.ba

Srpski Actavis u vlasništvu izraelske Teve

06.08.2016. / 8:30

TEVAJERUSALIM, Najveći proizvođač generičkih lijekova na svetu, izraelska Teva, završila je preuzimanje generičkog poslovanja Alergana u čijem sastavu je i leskovačka fabrika Zdravlje. Ovom strateškom akvizicijom spajaju se dvije vodeće generičke kompanije, saopšteno je iz sjedišta u Jerusalimu.

Poslije ove akvizicije Teva ima oko 338 registracija proizvoda koje čekaju odobrenje američke Agencije za hranu i lekove (FDA) i vodeći položaj sa oko 115 skraćenih zahtjeva za odobrenje novog lijeka (ANDA) u SAD. U Evropi će Tevin razvoj lekova koji su u fazi pred stavljanje na tržište omogućiti puštanje više od 5.000 proizvoda. U 2017. Teva planira plasiranje na tržište oko 1.500 generičkih proizvoda.

“Pripajanje Tevi srpskog Actavisa, u čijem sastavu posluju Zdravlje u Leskovcu i Actavis u Beogradu, omogućiće pacijentima i zdravstvenom sistemu Srbije pristup jednoj od najvećih paleta savremenih, prvoklasnih lekova i terapija” kazao je Pavle Marjanović, generalni direktor “Aktavisa” u Srbiji.

U prvih šest mjeseci ove godine Actavis je na tržištu Srbije učestvovao sa 6,7 odsto pakovanja, i 5,2 odsto novca koji se izdvaja za lekove. U kompaniji kažu da će sjedinjavanjem sa “Tevom” na srpskom tržištu zauzimati treću poziciju i imati tržišno učešće od 7,8 odsto u pakovanjima i šest odsto u dinarima. Economy.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!