Capital.ba

Poljska kupovala gas preko ruske mafije

12.02.2008. / 9:38

VARŠAVA, MOSKVA, Vlada Lešeka Milera sklopila 2003. ugovor s firmom koja je pod kontrolom nedavno uhapšenog kuma rusko-ukrajinske mafije Semjona Mogileviča, koga MI-5 označava jednim od najopasnijih zločinaca sveta Posle otkrića da je ruska mafija kontrolisala isporuke zemnog gasa za Poljsku i da je o tome znala čak i tadašnja vlada levice, u toj zemlji je nastao muk.

Ugovor s mađarskom firmom „Eural trans gas”, povezanom s najvećim mafijaškim bosom u bivšem istočnom bloku Semjonom Mogilevičom, kako je otkrila naciji televizija TVN, potpisan je 2003, u vreme vlade Saveza demokratske levice (SLD) premijera Lešeka Milera (2001-2004).
Ugovor je sklopljen u velikoj brzini jer je vlada utvrdila da nema obezbeđene dovoljne količine gasa pa je u poslednjem trenutku tražen bilo kakav isporučilac. I tako je sklopljen ugovor s pomenutom budimpeštanskom firmom koju je kontrolisao kum rusko-jezičnih mafija Semjon Mogilevič.

To što je afera otkrivena upravo sada, naravno ne slučajno, ima veze s nedavnim hapšenjem u Moskvi famoznog Mogileviča kome će, kako se najavljuje, sigurno biti suđeno – ako mu se eventualno ne dokažu drugi gresi, sasvim sigurno za ogromne poreske utaje (kako se, inače, svojevremeno proveo i najčuveniji američki gangsterski šef Al Kapone).
O tome čija je ta firma i ko je Mogilevič dobro su znali, osim premijera, Marek Sivijec, bivši šef Ureda za nacionalnu bezbednost (BBN) sada evroposlanik, i šef Agencije za unutrašnju bezbednost (ABV) Andžej Barćikovski.

 Odmah pošto je TVN objavila pojedinosti iz ovog ugovora, opozicioni političari iz stranke Pravo i Pravda (PiS) braće Kačinjski zatražili su formiranje istražne parlamentarne komisije jer je tim ugovorom, kako tvrde, ugrožena energetska bezbednost zemlje.

 A pomoćnik ministra privrede u vladi PiS, sada poslanik te stranke, Pavel Ponćiljuš tvrdi da se i 2003. sve znalo o sumnjivom vlasništvu i kontaktima firme „Eural trans gas”. „O tome su sigurno znale tajne službe.

Pitanje je da li su o tome informisale vladu i ako nisu –zašto”, izjavio je on. Sadašnja vlada, međutim, ukazuje da je sporni ugovor još pretprošle godine istekao i postavlja pitanje zašto ga je produžila upravo vlada PiS.
Direktno optuženi političari tvrde da nemaju veze s ovom prljavom trgovinom. Bivši premijer Miler, koji je u međuvremenu napustio postkomunističku levicu i priključio se populističkoj Samoodbrani Andžeja Lepera, pere ruke do svega i tvrdi da se on nikad nije bavio nikakvim ugovorima i da to nije, uostalom, u opisu posla premijera.

 A Sivijec negira da su informacije TVN o ugovoru tačne… Iz iskustva jedno je sigurno – teško da će ikad puna istina sasvim izaći na videlo, kao što, uostalom, nije izašla ni u jednoj od mnogih poljskih afera, pokrenutih poslednjih godina, već samo kontrolisano – onoliko koliko odgovara onima koji imaju najviše moći.
———————————————————–
Čovek sa sedam lica
Mogilevič, težak 136 kilograma, u podzemlju je poznat kao čovek sa sedam lica. Ovaj Ukrajinac jevrejskog porekla umešan je u mnoge prljave poslove širom istočne, srednje i jugoistočne Evrope, ali je i na spisku traženih zločinaca američkog FBI.

Britanska kontraobaveštajna služba MI-5 označava ga za jednog od najopasnijih zločinaca sveta.

Pre tri godine organizovao je, kako se tvrdi, prodaju eksploziva Al Kaidi kada se pripremala za napade na London i Varšavu. Poljski nedeljnik „Vprost”, koji je specijalista za bogataše u postkomunističkim zemljama, procenio je njegovu imovinu na 3,4 milijarde dolara.
Zeev Gordon, osnivač „Eurala trans gasa”, prijavljen je na istoj adresi u Tel Avivu kao i Hajrok Propertis koja pripada Igoru Fišermanu, najbližem saradniku Mogileviča.

Osim ruskog Mogilevič ima mađarsko i izraelsko državljanstvo, a u znak zahvalnosti za isporučeno oružje Tuđmanova Hrvatska mu je svojevremeno dala dva diplomatska pasoša. Politika

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!