Capital.ba

Sud sad briše kamate?

16.07.2016. / 10:59

RK BeogradBEOGRAD, Agoniji akcionara Robnih kuća “Beograd” izgleda da nema kraja. Taman kada su pomislili da su se konačno stekli uslovi da u 14. godini stečaja i sedam godina od donošenje rješenja o isplati akcija, stići do svog novca, sud je ovaj momenat – odložio.

Privredni sud u Beogradu, sudija Ljiljana Pavlović, prošlog mjeseca donio je Rješenje kojim ispravlja svoj Zaključak iz prošle godine. Tako se isplata novca uz pripadajuću kamatu – dovodi u pitanje.

Zaključkom iz avgusta 2015. sudija je Agenciji za privatizaciju Srbije, koja je tada bila stečajni upravnik RK “Beograd”, naložila da se iz preostale stečajne mase vlasnicima akcija isplati ukupan iznos od 196,3 miliona dinara sa pripadajućom zakonskom kamatom od 15. decembra 2009.

Tog dana je donjeto rješenje o isplati akcija. Aprila ove godine konačno su rješene sve žalbe stečajnog upravnika na ovaj zaključak suda i 9.162 akcionara se ponadalo da će konačno dočekati naknadu.

U junu, međutim, sudija je donjela novo rješenje u kome kaže da se iz prethodnog zaključka briše dio “sa pripadajućom zateznom kamatom na rezervisana i oročena sredstva”. U obrazloženju stoji da je omaškom u pisanju u Zaključku stajalo drugačije.

– Sud je poništio odluku o višim kamatama, pa su deoničari RK “Beograd” uručili žalbu na to Rešenje – rekao je Luka Anđelić, akcionar  RK “Beograd”.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika se netačno poziva na stav stečajnog sudije da deoničari treba da se isplate tek kada se okončaju svi sporovi. Zaključkom iz prošle godine se stečajnom upravniku nalaže da rezerviše sredstva potrebna za namirenje poverilaca i troškove stečajnog postupka, a da se iz preostalih sredstava stečajne mase vlasnicima deonica započne isplata. Agencija očigledno po staroj praksi, bez ikakvih posledica, namerno ne izvršava sudske odluke. Pravo nas deoničara zloupotrebljava više od šest godina.- kaže Anđelić.

U Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika Srbije odgovaraju da će stečajni upravnik, kao i do sada, postupati u skladu sa odlukom suda, ali – tek po pravosnažnosti iste.

– Prema stavu postupajućeg stečajnog sudije uslovi za isplatu se stiču nakon okončanja svih parničnih postupaka koji se vode nad stečajnom masom Kompanija Robne kuće “Beograd” i parničnih postupaka koji se vode nad stečajnom masom Robne kuće “Beograd” – stoji u odgovoru ALSU.

– Iz svih navedenih razloga u ovom trenutku ne mogu biti precizirani vremenski okviri same isplate. Večernje novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!