Capital.ba

Rusko tržište bez problema podnijelo “Breksit”

04.07.2016. / 14:31

MOSKVA, Za razliku od nekih zapadnih tržišta, rusko je bez problema podnijelo “Breksit”, navode finansijski portali.

rusija-evropska-unija-eu_660x330

U Rusiji je nakon objave rezultata referenduma, prilikom otvaranja Moskovske berze, “MICEX” indeks pao za 3,28 odsto, ali je već do kraja dana pad djelimično nadoknađen.

Indeks je počeo rasti u utorak – do kraja glavne trgovinske sesije za 0,84 odsto do 1857,23 boda.

Rast cijena ruskih vrijednosnih papira zabilježen je i na berzama u Londonu: vrijednosni papiri “Lukoila” na “LSE” porasli su za 1,25 odsto, a “Novateksa” za 1,27 odsto.

“Breksit” je tako neočekivano demonstrirao stabilnost ruske ekonomije u odnosu na globalne šokove.

Zahvaljujući snažnom “odlivu” kapitala prethodnih godina i sankcijama, rusko tržište postalo je “raj za investitore”.

“Rijetka je situacija u kojoj u svijetu sve ide na gore, a da za Rusiju nema ništa posebno loše u tom slučaju. Ruske državne obveznice nisu pale, dionice i dalje imaju isti trend, iako su bliže donjoj granici. Rublja izgleda – dobro”, navodi “Blumberg”.

Prema podacima “Fajnenšel tajmsa”, u dva dana trgovanja nakon pobjede evroskeptika na referendumu u Britaniji, globalna tržišta dionica izgubila su tri triliona dolara, od čega su berze razvijenih zemalja izgubile 2,8 triliona.

To je najveći dvodnevni pad nakon kolapsa u novembru 2008. godine zbog finansijske krize. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!