Capital.ba

U Srbiji sve češće mirno rješavanje radnih sporova

03.07.2016. / 13:13

BeogradBEOGRAD,  Građani u Srbiji u posljednje vrijeme sve više žele da mirnim putem, a ne pred sudom, da rješe svoje radne sporove, među kojima su i oni koji se tiču mobinga odnosno zlostavljanja na radu.

Prema podacima Republičke agencija za mirno rešavanje radnih sporova Srbije, samo u toku prvih šest mjeseci ove godine više nego duplo je povećan broj pokrenutih postupaka za mirno rješavanje radnih sporova koji se vode pred arbitrima Agencije, u odnosu na ukupan broj u 2015. godini.

U 2015. godini pred Agencijom pokrenuta su 284 individualna radna spora, a u 2016. godini 625, od kojih je već rješeno 176, a 115 prijedloga za pokretanje postupka je odbačeno zbog stvarne nenadležnosti.

 

Svoj spor pred Agenciju mogu da iznesu svi zaposleni i poslodavci bilo iz javnog bilo iz privatnog sektora, a trajanje postupka je Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova oročeno na mjesec dana.

Postupak je besplatan za stranke, odnosno pada na teret države, pa i nije čudo što se broj zainteresovanih povećava.

Kada su u pitanju postupci za mobing građani su u toku prošle godine pokrenuli ukupno 73 postupka pred Agencijom, a za prvih šest mjeseci 2016. godine 40.

To je jedan od veoma čestih razloga za pokretanje spora pred Agencijom, koja je zbog toga u aprilu ove godine uvela besplatnu telefonsku uslugu – SOS mobing, radi bolje informisanosti zaposlenih o tome šta je mobing i koja su njihova prava i mogućnosti zaštite.

Za prva tri mjeseca ka posebnom broju Agencije namenjenoj SOS mobingu bilo je ukupno 954 poziva.

Usluga funkcioniše tako što građani sa fiksnog telefona pozivom besplatanog broja 0800-300-601 i biranjem opcija od jedan do pet dobijaju bliže informacije o tome šta je mobing, koje radnje podrazumjeva i koji modeli zaštite postoje u pravnom sistemu Srbije, među kojima je i sudska zaštita.

Sa druge strane, prema podacima Višeg suda u Beogradu u 2015. godini pokrenuto je 162 postupka za mobing, od kojih je rešeno 54, a u 2016. godini od 70 pokrenutih postupaka rješeno je sedam postupaka.

Ostali postupci su u toku.

Među rješenim predmetima za sada nema usvojenih tužbi za mobing, već su postupci okončani na drugi način, bilo tako što su tužbe odbijene, odbačene, bilo tako što su podnosioci odlučili da ih povuku ili se sud oglasio nenadležnim i slično.

Drektor Agencije Mile Radivojević smatra da institut mirnog rješavanja radnih sporova postaje sve više afirmisan, kao i da građani sudeći po broju predmeta, prepoznaju njegove prednosti.

On je istakao da će Agencija i u narednom periodu nastaviti sa kampanjom promovisanja prednosti ovog insituta i informisanja svih zaposlenih i poslodavaca ističući da prednosti ovog vida rješavanja spornog radnog pitanja jesu brz, stručan i besplatan postupak.

Naime, prema Zakonu o mirnom rješavanju radnih sporova Srbije postupak treba da se okonča u roku od 30 dana, tako što arbitar sa liste arbitara i miritelja Agencije donosi rješenje mahom prihvatljivo za obe strane u sporu.

Troškovi samog postupka padaju na teret države, a Vlada Srbije je prije godinu dana dala preporuku svim korisnicima javnih sredstava da radne sporove rješavaju pred Agencijom, a radi uštede nepotrebnih troškova u sudskim postupcima. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!