Capital.ba

Zakon nije prepreka za isplatu stare devizne štednje

26.05.2016. / 13:27

dolariSARAJEVO, Zakon o zaštiti ličnih podataka nije prepreka za isplatu potraživanja po osnovu stare devizne štednje, saopštila je danas Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, povodom objavljivanja teksta u štampanim i elektronskim medijima da “Zakon o zaštiti ličnih podataka koči isplatu stare štednje”.

Agencija se u više navrata bavila pitanjem prenosa ličnih podataka građana koji imaju potraživanja po osnovu stare devizne štednje i to davanjem mišljenja federalnom Ministarstvu finansija, kao i u posebno sprovedenom postupku po prijavi Udruženja za zaštitu deviznih štediša, navodi se u saopštenju Agencije.

U navedenim postupcima, cijeneći sve relevantne činjenice sa aspekta Zakona o zaštiti ličnih podataka, od Agencije nije osporeno, odnosno nisu konstatovane smetnje, za prenos ličnih podataka deviznih štediša LJubljanske banke – Glavna filijala Sarajevo u Sloveniju.

Postupak koji je pokrenut po prijavi Udruženja, Agencija je obustavila nakon izvršenog inspekcijskog nadzora u federalnom Ministarstvu finansija i ocjene prikupljenih dokaza, na osnovu kojih je konstatovano da je dostavljanje podataka u Sloveniju izvršeno radi ispunjenja utvrđenog javnog interesa i u najboljem interesu štediša da naplate svoja potraživanja.

Posljednja aktivnost Agencije po ovom pitanju bila je 13. maja kada je dato mišljenje po zahtjevu federalnog Ministarstva finansija u vezi sa odobravanjem pristupa za skeniranje dokumentacije deviznih štediša i prenosa u Sloveniju.

U mišljenju je, osim ranije utvrđenog javnog interesa, konstatovano da je evidentna neophodnost prenosa ličnih podataka u Sloveniju s ciljem provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava, te da u konkretnom slučaju nema smetnji za prenos podataka.

Agencija apeluje da se javni organi, uključeni u ostvarivanje prava građana na naplatu stare devizne štednje, proizvoljno ne pozivaju na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Na taj način bespotrebno odugovlače isplatu stare devizne štednje suprotno interesima građana koji imaju potraživanja po tom osnovu. S druge strane, umanjuju značaj zaštite ličnih podataka kao jednog od osnovnih ljudskih prava, navodi se u saopštenju. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!