Capital.ba

Završen „Jahorina Ekonomski forum 2016“

21.04.2016. / 14:45

Jahorina Ekonomski forum 2.danJAHORINA, Privreda Republike Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno, a organizacija i rad zajedničkih institucija BiH u velikoj mjeri otežava i ograničava funkcionalnost institucija Srpske i domaće privrede, što se negativno odražava na rad privrednika, jedan je od zaključaka „Jahorina Ekonomskog foruma“.

U saopštenju iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT organizatora ovog skupa, navodi se da je zaključeno i da je Republika Srpska otvorena za saradnju sa svim zainteresovanim stranama i investitorima bez obzira na zemlju i dio svijeta iz kojeg dolaze, a da je saradnja zemalja regiona neophodna za dalji razvoj i ekonomski rast.

Učesnici Foruma zaključili su da je monetarna politika ključna za razvoj privrede i poboljšanje poslovne klime u Republici Srpskoj i BiH.

Tokom panel diskusija zaključeno je da treba obezbijediti uslove da Centralna banka BiH može da vrši dodatnu emisiju novca, na način kako to čini Evropska centralna banka, s ciljem podsticanja domaće potrošnje, što bi imalo pozitivan uticaj na rast ekonomije Republike Srpske, odnosno BiH.

Organizacija i rad entitetskih poreskih organa ocijenjeni su kao funkcionalni, ali su se učesnici Foruma složili da postoji potreba za unapređenjem poreske politike i jačanjem kapaciteta entitetskih poreskih organa.

„Jahorina Ekonomski forum“ omogućio nam je da razmijenimo informacije, mišljenja, stavove i ideje o trenutnoj ekonomskoj i privrednoj situaciji, da čujemo iskustva međunarodnih stručnjaka i zvaničnika o načinu na koji se slična pitanja riješena u njihovim kompanijama i državama. Vrlo smo zadovoljni da smo tokom Foruma formirali zaključke koji treba da posluže kao smjernice za buduće razgovore i mjere kojima našu ekonomiju i uslove u privredi možemo učiniti boljim i efikasnijim“, rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT i član Organizacionog odbora „Jahorina Ekonomskog foruma“.

„Jahorina Ekonomski forum“, održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a tokom dva dana okupio je više od 400 domaćih i stranih ekonomista, privrednika, predstavnika izvršne vlasti, političara, ambasadora i menadžera sa značajnim međunarodnim iskustvom, a na marginama Foruma održano je više bilateralnih susreta.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!