Capital.ba

Strategijom do efikasnog upravljanja putnom mrežom

12.04.2016. / 14:23

kosticBANJALUKA, Opšti cilj Nacrta strategije razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period od 2016. do 2025. godine efikasno je upravljanje putnom mrežom, koje je usklađeno prema realnim potrebama, sa stručnim i tehnički opremljenim kadrom, rekla je pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić.

Kostićeva je rekla da je strategijom definisana osnovna vizija – unapređivanje privrede i razvoja Republike Srpske, kroz održiv, djelotvoran i bezbjedan drumski saobraćajni sistem.

“Strategija sadrži opis postojeće putne mreže koju čini auto-put Gradiška – Banjaluka dužine 32 kilometra, magistralni putevi ukupne dužine 1.767 kilometara, regionalni putevi ukupne dužine 2.104 kilometra i lokalni putevi ukupne dužine oko 6.030 kilometara”, navela je Kostićeva obrazlažući Nacrt strategije u Narodnoj skupštini.

Ona je dodala da je sagledano stanje kolovoznih konstrukcija, objekata na putu, bezbjednost puteva, upravljanje putnom mrežom, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i finansiranje putne mreže, te urađena “Svot” analiza, odnosno ocjena postojeće putne mreže.

“Konstatovano je da se realizacija strateških ciljeva u oblasti transporta ne može postići samo jednodimenzionalnim slijedom aktivnosti i s tim u vezi dat je osvrt na određene parametre kao što su indikatori promjene sobraćajnih tokova, stanovništvo, bruto domaći proizvod, motorizacija, zaposlenost i slično”, istakla je Kostićeva.

U strategiji je dat i prijedlog kriterijuma za kategorizaciju auto-puteva, brzih, magistralnih i regionalnih puteva, a predloženi su osnovni i dopunski uslovi za kategorizaciju.

“Za sprovođenje strategije potrebno je, osim sredstava javnih preduzeća koja upravljaju auto-putevima, brzim, magistralnim i regionalnim putevima, obezbijediti i dodatna sredstva u zavisnosti od načina investiranja u projekat, a prema dinamici realizacije pojedinih projekata”, zaključila je Kostićeva. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!