Capital.ba

Centralna banka Rumunije podstiče kreditiranje

02.04.2009. / 7:40

nacionalna-banka-rumunijeBUKUREŠT, Nacionalna banka Rumunije (BNR) odlučila je da ne mjenja ključnu godišnju kamatu od 10 odsto i da banke oslobodi obavezne devizne rezerve na sredstva kojima su raspolagale prije dvije godine kako bi se podstaklo kreditiranje.
Centralna banka neće mjenjati svoju monetarnu politiku vezanu za referentnu kamatnu stopu od 10 odsto i istovremeno ostavlja na raspolaganju bankama cjelokupne devizne iznose koji su do prije dvije godine ušli u bankarske fondove.
To znači da od 24. maja, komercijalne banke više nisu obavezne da predaju BNR 40 odsto sredstava iz tih fondova što će omogućiti obnavljanje krediranja koje je zbog pada likvidnosti i opreznosti banaka značajno opalo proteklih nekoliko mjeseci.
Banke su obavezne da i dalje predaju BNR 40 odsto deviza koje su ušle u banke u posljednje dvije godine, dok stopa obavezne minimalne rezerve u lejima ostaje nepromjenjena – 18 odsto.
Smanjene rezerve centralne banke nakon uvođenja novih mjera će se nadoknaditi ulaskom sredstava odobrenih od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 12,95 milijardi evra, od kojih u maju već u BNR ulazi pet milijardi evra.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!