Capital.ba

Sastanak guvernera iz jugoistočne Evrope

07.02.2008. / 10:42

ATINA, Guverneri centralnih banaka devet zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju, sastaće se u sutra u Solunu, da bi razgovarali o načinima boljeg unapređenja saradnje u bankarskom nadzoru.
 Sastanku, koji se održava na inicijativu guvernera Nacionalne banke Grčke Nikosa Garganasa, prisustvovaće i guverneri centralnih banaka Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kipra, Crne Gore, Makedonije, Rumunije i Srbije, javila je juče grčka novinska agencija ANA.
 Na sastanku u Solunu biće reči i o kreditnim i makroekonomskim kretanjima u jugoistočnoj Evropi, izgledima za ubrzanije približavanje praksi bankarskog nadzora, uključujući postupke za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma, kao i o načinima procene rizika.
 Sastanak treba da doprinese i efikasnoj saradnji nadzornih tela na regionalnom nivou i jačanju kreditne stabilnosti u regionu, korišćenjem iskustva zakonodavnog okvira EU i principa koje je ustanovila Bazelska komisija.
 Sastanak u Solunu održava se u sklopu memoranduma o saradnji, koji je postignut tokom prethodnog sastanka centralnih bankara iz jugoistočne Evrope, 6. jula prošle godine u Atini, radi utvrđivanja sektora i uslova saradnje bankarskih regulatornih vlasti.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!