Capital.ba

U SAD deflacija od 0,2 odsto u februaru

17.03.2016. / 10:20

sadVAŠINGTON, Potrošačke cijene u SAD pale su u februaru 0,2 odsto na mjesečnom nivou, povučene još jednim sunovratom cijena energenata, ali je bazna inflacija uspjela da uzleti “na krilima” najvećeg poskupljenja odjeće u posljednjih sedam godina.

Bazna inflacija je porasla u februaru više nego što se očekivalo, pošto su stanarine i cijene medicinskih usluga zadržale uzlazni trend, što bi moglo da podrži Upravu federalnih rezervi (Fed) na kursu postepenog podizanja kamatnih stopa u ovoj godini, ocijenjuje agencija Rojters.

Američko Ministarstvo rada je saopštilo da je njegov bazni indeks potrošačkih cijena, izuzimajući volatilne cijene hrane i energenata, porastao 0,3 odsto u februaru poslije sličnog rasta u januaru.

Na godišnjem nivou, u februaru je bazni indeks potrošačkih cijena porastao 2,3 procenta, što je najveći skok od maja 2012. godine, nakon povećanja od 2,2 odsto u januaru.

Ekonomisti su u anketi Rojtersa prognozirali rast bazne inflacije od 0,2 odsto za prošli mjesec, odnosno od 2,2 procenta međugodišnje.

Izvještaj je došao uoči završetka dvodnevnog sastanka Feda. Očekuje se da će američka centralna banka ostaviti kamatne stope nepromijenjenim. Ipak, imajući u vidu uspon inflacije i jačanje tržišta rada, ekonomisti vjeruju da će Fed povećati kamatne stope u junu.

Baznu inflaciju je u februaru podstaklo povećanje stanarina od 0,3 odsto, koje su i prethodnog mjeseca imale gotovo isti rast. Cijene medicinskih usluga su skočile 0,5 odsto, nakon što su u januaru napredovale po istoj stopi.

Lijekovi na recept su poskupili 0,9 odsto, a cijene bolničkih usluga za 0,5 procenata.
U februaru su takođe povećane cijene odjeće za 1,6 odsto, što je najveći njihov skok od februara 2009, a poskupila su i nova motorna vozila i polovni automobili i kamioni.

Međutim, pad cijena benzina od 13 odsto, više je nego anulirao bazni indeks potrošačkih cijena i rast cijena hrane, rezultirajući padom ukupne inflacije za 0,2 odsto prošlog mjeseca. Inflacija je u januaru iznosila nula odsto.

Februarska deflacija je ukupnu međugodišnju inflaciju svela na 1,0 procenat, što je usporavanje u odnosu na 1,4 odsto koliko je iznosila u januaru ove godine. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!