Capital.ba

Bevanda: Predloženi zakon u skladu sa postojećim zakonskim okvirima

04.03.2016. / 16:42

vjekoslav bevandaSARAJEVO, Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je ovo ministarstvo predložilo sistemske izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH rukovodeći se Politikom plata i naknada za period 2015-2018. godina i postojećim zakonskim okvirima.

On je istakao da je Ministarstvo uradilo sistemske izmjene imajući posebno u vidu odredbe Zakona o sukobu interesa koji onemogućava rad izabranim zvaničnicima u roku od šest mjeseci po isteku mandata.

“Ovom odredbom Zakona o sukobu interesa uskraćeno je osnovno pravo na rad i mi smo to imali u vidu kada smo predlagali zakonske izmjene”, naglasio je Bevanda povodom “proizvoljnih tumačenja u medijima” u vezi s Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je usvojio Savjet ministara BiH 19. novembra.

Prema njegovim riječima, kada su pokrenute izmjene i dopune ovog zakona, u Ministarstvu se nisu vodili populističkim mjerama, nego sistemskim rješenjem i dodao da su ispravili niz nedorečenosti u postojećem zakonu i onemogućili eventualne zloupotrebe štetne po budžet.

“Savjet ministara BiH podržao je ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama i uputilo ga u parlamentarnu proceduru. Time je Savjet ministara završio svoj posao, te ne vidim razloga za dalje komentare, jer odluka je sada na Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne na nama”, rekao je Bevanda.

Savjet ministara BiH je na sjednici 19. novembra na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH utvrdio Prijedlog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i poslao ga u redovnu proceduru.

Takav prijedlog zakona je, osim umanjenja niza naknada, predvidio vremensko smanjenje naknade za “bijeli hljeb” sa 12 na šest mjeseci. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 2. marta ukidanje naknade za “bijeli hljeb”.

Ranije je iz Savjeta ministara BiH saopšteno da je Prijedlog zakona upućen u parlamentarnu proceduru dva i po mjeseca prije usvajanja odluke u Domu naroda, a ne dan poslije usvajanja. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!