Capital.ba

Edukacijom do visokih prinosa u poljoprivredi

02.03.2016. / 17:58

poljoprivredaKOTOR VAROŠ, U Agroindustrijskom centru u Obodniku kod Kotor Varoša u prisustvu dvadesetak proizvođača održano je predavanje o temi strnih žita, krmnog bilja i gajenja malina.
Predavanje su zajednički organizovali Poljoprivredni institut Republike srpske – Banjaluka i Poljoprivredno savjetodavna služba opštine Kotor Varoš u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu.

Poljoprivrednicima su prezentovani rezultati dugogodišnjeg istraživanja u oblasti proizvodnje strnih žita, povrća i krmnog bilja od čega živi najveći broj proizvođača Srpske.

“Kotor Varoš ima veliki potencijal za proizvodnju hrane – plodnu zemlju i vrijedne ljude koji su u stanju da ostvare kvalitetne rezultate uz pomoć stručnjaka kod izbora tehnologije i primjene nauke koja će dati najbolje prinose”, rekao je šef Zavoda za strna žita u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske Dragan Mandić.

On je dodao da problemi destrukcije zemljišta izazvane prisilnom obradom i nedostatkom organske mase i dalje utiču na uslove za realizaciju genetskog
potencijala aktuelnih sorti strnih žita.

Šef Zavoda za krmno bilje u Poljoprivrednom institutu Željko Lakić istakao je da su ova sjemena po povoljnim cijenama na raspolaganju domaćim farmerima za proljećni rok sjetve, istakavši travno-djetelinaste smjese i sadnice voća.

Predavanje je privuklo veliko interesovanje kotorvaroških poljoprivrednika, koji su bili zadovoljni, jer su iz prve ruke dobili mnoge savjete i preporuke pred predstojeće poljoprivredne radove.

“Iako imamo višegodišnje iskustvo u proizvodnji ratarskih kultura, od poljoprivrednih stručnjaka smo saznali mnogo toga o obradi zemljišta, odabiru sjemena i primjeni zaštitnih sredstava u sušnom periodu”, istakli su poljoprivrednici. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Edukacijom do visokih prinosa u poljoprivredi

    1. SVETKO VOJIN

      IZJAVU JE DAO DR SVETKO VOJIN