Capital.ba

Er Srbijom letjelo preko dva miliona ljudi u 2015.

01.03.2016. / 20:32

er srbija1BEOGRAD, Avio- kompanija Er Srbija saopštila je da je prošle godine prevezla 2,55 miliona putnika, što je povećanje od 11 procenata u odnosu na 2014. godinu.

Kompanija je, kako je sapšteno, zabilježila i značajan doprinos ostvarenju rekordnih operativnih rezultata Aerodroma “Nikola Tesla”.

Tokom prošle godine, Er Srbija je unaprijedila regionalnu mrežu linija i obavila 32.384 leta, na kojima je pređeno 29,5 miliona kilometara, uključujući i sezonske letove čarter brenda Aviolet.

U saopštenju kompanije piše da je kapacitet Er Srbije za prevoz putnika, koji se mjeri proizvodom ukupnog broja raspoloživih sjedišta i ukupno pređenih kilometara (ASK), uvećan je za tri procenta i do kraja 2015. godine je iznosio 3,65 milijardi.

“Uprkos ovom značajnom povećanju, prosječna iskorišćenost kapaciteta (SLF) je iznosila 71 procenata, u odnosu na 67 procenata kolika je bila u 2014. godini”, kažu iz kompanije.

Avioni Er Srbije su sa aerodroma “Nikola Tesla” poletjeli su  na vrijeme u 86 odsto slučajeva prošle godine, što je rast od osam odsto.

Er Srbija kargo je takođe ostvarila rast ukupnog obima prevezenog tereta i pošiljaka, koji je iznosio 3.756 tona, što predstavlja rast od 39 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

“Nastavili smo da ostvarujemo naše ciljeve rasta i prevezli dodatnih 250.000 putnika i 1.000 tona tereta, a u isto vrijeme smo ostvarili značajan doprinosprivredi kroz rast trgovinske razmjene i turizma“, rekao je Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije,

Na kraju 2015. godine, flotu Er Srbije je činilo 20 aviona, nakon što je ona pojačana u maju kada je isporučen šesti turboelisni avion, ATR 72-500, koji obavlja letove u okviru regionalne mreže linija avio-kompanije.

“Prošle godine smo postavili čvrst temelj za nastavak rasta u ovoj godini, čiji će vrhunac biti uspostavljanje svakodnevnih letova za Njujork”, istakao je Kondić.

Er Srbija je, između ostalog, uvela “Wi-Fly” uslugu interneta i mobilne telefonije na letu, a uvedena je i prijava na let putem interneta za sve polaske sa aerodroma u Beogradu, i polaske sa još šest popularnih destinacija: Abu Dabi, Bejrut, Bukurešt, Prag, London i Istanbul.

Finansijski rezultati avio-kompanije, čiju reviziju obavlja međunarodna firma KPMG, biće objavljeni u narednim nedjeljama, kada revizija bude završena. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!