Capital.ba

Izvoz podigao privredni rast Švedske i Finske u 2015.

29.02.2016. / 16:09

rast bdpSTOKHOLM/HELSINKI, Bruto domaći proizvod (BDP) Švedske je porastao na 4,1 odsto u 2015. godini, što je veliko ubrzanje u odnosu na 2014. godinu, dok je BDP Finske ostvario manji, ali neočekivani rast od 0,4 odsto, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Snažan izvoz je doprinio rastu švedskog BDP-a u četvrtom kvartalu od 4,5 odsto, saopštila je švedska kancelarija za statistiku, čime su nadmašene prognoze analitičara, prenosi agencija Frans pres.
“To je peti kvartal stabilnog rasta”, navodi se u saopštenju statističke kancelarije.

Švedska centralna banka, Riksbanka, prognozirala je rast BDP-a od 3,7 odsto za 2015. godinu, poslije rasta od 2,1 odsto iz 2014. godine.

Na ubrzanje privrednog rasta uticale su snažne investicije, koje su porasle za 7,3 odsto u prošloj godini, rast izvoza od 5,9 odsto i skok potrošnje domaćinstava.

Ranije ovog mjeseca, švedska centralna banka je snizila ključnu kamatnu stopu za 15 baznih poena, na istorijski minimum od minus 0,5 odsto, navodeći kao razlog rizik od usporavanja inflacije i pad povjerenja u njenu monetarnu politiku.

Istovremeno, BDP Finske je u 2015. godini porastao za 0,4 odsto u odnosu na 2014. godinu, poslije tri godine uzastopne recesije, saopštio je finski institut za statistiku.

Poslije tri godine pada BDP-a, finska centralna banka je za prošlu godinu prognozirala nastavak pada BDP-a od 0,1 odsto.

Pored ubrzanog starenja populacije i kolapsa dvije ključne industrijske grane, papira i elektronike, ekonomija Finske je teško pogođena ekonomskom krizom u Rusiji.

Ipak, u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, ona je imala koristi od blagog povećanja izvoza u odnosu na prethodni kvartal, i rasta potrošnje domaćinstava od 0,2 odsto na kvartalnom nivou. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!