Capital.ba

Rudnik “Sase”: Poslovanje pozitivno – planovi kao prošle godine

26.02.2016. / 9:15

rudnik saseSREBRENICA, Srebrenički Rudnik olova i cinka “Sase” ove godine planira eksploataciju 323.000 tona rude, što je na prošlogodišnjem nivou, te očekuje da će taj plan realizovati, što bi mu obezbijedilo održivo poslovanje u godini velikih poremećaja i pada cijena obojenih metala u svijetu, rekla je predsjednik Upravnog odbora ovog preduzeća Jelena Petrić.

Prema njenim riječima, iako je racionalno poslovanje neophodno da bi se izdržao taj udar, u rudniku “Sase” planiraju da izdvoje 3,5 miliona KM za investicije.

“Ulaganja u razvoj i istraživanja prethodnih godina dala su rezultat i otkrivene rezerve rude povećane su za 1,1 miliona tona u odnosu na 2007. godinu kada je britanska kompanija `Mineko` preuzela ovaj rudnik i eksploataciju rude u Sasama”, rekla je Petrićeva.

Ona je dodala da je rudnik prošle godine ostvario dobit u poslovanju kao i u nekoliko prethodnih godina, a ove godine nastoji da održi proizvodnju na prošlogodišnjem nivou, uz maksimalnu racionalizaciju troškova.

“Proizvodnju održavamo zahvaljujući dobroj organizaciji rada i dobroj opremljenosti rudnika, te racionalizaciji troškova i uprkos teškoćama u ovoj godini neće biti otpuštanja radnika”, rekla je Petrićeva.

Rudnik “Sase” posluje u okviru firme “Gros” iz Gradiške, čiji je vlasnik britanska kompanija “Mineko” koja je sklopila koncesione ugovore i preuzela nekoliko rudnika obojenih metala u Srbiji i Makedoniji.

Rudnik zapošljava 532 radnika i najveći je privredni kolektiv u srebreničkoj opštini i među tri najveća u regiji Birač.

Preduzeće ispoljava i društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici, pa je u posljednjih pet godina izdvojilo više od pola miliona maraka za pomoć kulturnim i sportskim društvima, izgradnju sportskih terena i organizovanje različitih manifestacija, te sportskih takmičenja u Srebrenici i Bratuncu odakle je najviše zaposlenih u ovom kolektivu.

Plate radnicima, zakonski doprinosi i porezi, kao i koncesiona naknada i doprinosi za beneficirani staž rudara redovno se izmiruju, a prosjek plata u ovom preduzeću veći je nego u ostalim privrednim subjektima u ove dvije opštine. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Rudnik “Sase”: Poslovanje pozitivno – planovi kao prošle godine

    1. Radetova kci

      Ovi non stop sami sebe hvale a ovih dana smo mogli citati nadugo i nasiroko kako su nezakonito dobili koncesiju na rudnik, kako su im vlasnici osudjeni za kriminal ili su na poternicama, kako rudu prodaju sami sebi u inostranstvo ispod trzisnih cijena i tako izbjegavaju porez na dobit, kako nisu placali koncesionu naknadu najmanje od 2005 do 2010 god., kako su dugovanjem prema drzavnoj firmi koja je prije njih upravljala rudnikom doprinjeli da ta firma ode u stecaj, kako im stecajni upravnik u bescijenje prodaje pokretnu i nepokretnu imovinu rudnika u stecaju, itd., itd. Sto bi narod rekao; ako laze koza ne laze rog.