Capital.ba

Proizvođačima automobila odobreno da krše propise

03.02.2016. / 16:18

epSTRAZBUR, Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas plan kojim se proizvođačima automobila ostavlja mogućnost da, zahvaljujući “rupama” u zakonu, i dalje krše ograničenja emisija štetnih gasova, što je velika pobjeda ove industrijske grane poslije skandala u koji je upleten “Folksvagen”.

Evropska komisija objavila je u oktobru nove propise o štetnim gasovima, kako bi se uveli realističniji testovi, zasnovani na stvarnim uslovima vožnje, a ne na provjerama u laboratorijama.

Usvojeni prijedlog je ublažen i sadrži “rupe” o kojima su u tajnosti pregovarali stručnjaci iz članica EU. Ovo je razbijesnilo aktiviste za zaštitu okoline, koji su lobirali u Evropskom parlamentu za usvajanje strožih ograničenja.

Poslanici su danas sa 323 glasova “za” i 317 “protiv” odlučili da olakšavajući faktori za automobilsku industriju ostanu na snazi.

Evropska automobilska industrija, u kojoj radi 12 miliona ljudi, tvrdi da su nova ograničenja bez presedana i da će biti veoma teško da se ona ispune u kratkom vremenskom roku.

Prema planu Evropske komisije koji je danas usvojen, od septembra 2017. godine novi dizelski motori moći će da premašuju ograničenje emisije azotnog oksida za više od dva puta.

To prekoračenje će od 2020. godine biti umanjeno na 50 odsto i neće biti vremenski ograničeno.

Pravni stručnjaci u Evropskom parlamentu rekli su uoči glasanja da je ovakvo rješenje nelegalno. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!