Capital.ba

Tužili RS zbog duga za Savjet za državnu pomoć

04.01.2016. / 9:28

savjet ministaraSARAJEVO/BANJALUKA, Savjet ministara BiH tužio je Republiku Srpsku zbog 182.338,67 KM, koliko ona, navodno, duguje za finansiranje rada Savjeta za državnu pomoć Bosne i Hercegovine.

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, tužbu protiv Republike Srpske prouzrokovala je Radmila Mihić, pomoćnik ministra finansija u Vladi RS i član Savjeta za državnu pomoć BiH ispred RS.

Prije nego što je Savjet ministara BiH tužio RS, Mihićeva je tužila Savjet za državnu pomoć, jer joj nije isplaćivao naknadu za rad koja se kreće oko 1.000 KM mjesečno.

“Tačno je, tužila sam Savjet za državnu pomoć, odnosno nadležno ministarstvo za diskriminaciju, ali i za nezakonitu instrukciju. Ovi postupci su u toku i ne mogu ništa komentarisati”, rekla je Mihićeva.

Pojašnjenja radi, Savjet za državnu pomoć BiH sastoji se od osam članova, po dva člana imenuju entitetske vlade, tri Savjet ministara BiH, a jednog Vlada Brčko distrikta.

Prema zakonu, rad ovog savjeta finansiraju entitetske vlade i Savjet ministara BiH, a kako RS nije na vrijeme uplaćivala svoj dio, Savjet za državnu pomoć Mihićevoj i Đuki Huremović (koja je takođe ispred Vlade RS imenovana za člana Savjeta za državnu pomoć) nije isplaćivao naknade za rad, dok je ostalih šest članova redovno primalo po oko 1.000 KM mjesečno.

Nakon što joj mjesecima nisu isplatili naknadu, Mihićeva se odlučila da tuži Savjet za državnu pomoć, a kako je gotovo izvjesno da će dobiti spor, odnosno sav novac koji joj duguju, Savjet za državnu pomoć BiH preko Savjeta ministara odlučio je da taj novac nadoknadi tužbom protiv RS.

Pred Sudom BiH polovinom januara biće održano glavno ročište u ovom slučaju.

“Mihićeva će tužbu dobiti sigurno. Tužila je instituciju BiH i budžet BiH će joj morati isplatiti sve naknade sa zateznim kamatama za period kada nije dobijala tu naknadu, jer ima potpisan ugovor koji se ne izvršava”, ispričao je izvor “Nezavisnih” iz Savjeta ministara BiH.

U Savjetu ministara BiH ranije je rečeno da su novac koji nedostaje za rad Savjeta za državnu pomoć odobrili iz budžetske rezerve te da su u oktobru prošle godine zaključili da zbog neuplaćenih sredstava iz RS traže refundiranje ovih troškova.

U Ministarstvu finansija RS rekli su da Republika Srpska ne osporava svoje zakonske obaveze, ali da osporava visinu i način utvrđivanja budžeta Savjeta za državnu pomoć BiH.

“Smatramo da je prije donošenja odluke o budžetu Savjeta za državnu pomoć BiH, saglasno odredbama Poslovnika o radu Savjeta ministara, bilo potrebno pribaviti mišljenje entiteta koji svojim sredstvima finansiraju Savjet”, rekli su “Nezavisnim” u Ministarstvu finansija RS.

Na pitanje da li je RS dužna plaćati naknade članovima Savjeta koji dolaze iz RS i zbog čega to nije radila, u Ministarstvu finansija RS kažu da “Vlada RS nije u obavezi isplaćivati naknade za rad imenovanim članovima, ekspertima iz RS, jer po zakonu to može činiti samo Savjet za državnu pomoć.”

Savjet za državnu pomoć ima isključivu nadležnost za odobravanje programa državne pomoći, za odlučivanje o povratu nezakonito dodijeljene državne pomoći, a ima pravo i da pokrene istrage ukoliko ocijeni da se ta pomoć nezakonito troši. U suštini, Savjet za državnu pomoć nadležan je za sav novac koji se daje iz budžeta firmama, pojednicima, privrednicima, poljoprivrednicima itd. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!