Capital.ba

Malezijski premijer odbacio optužbe o korupciji

10.12.2015. / 10:31

korupcijaKUALA LUMPUR, Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas da se neće povući niti popustiti pod pritiskom da podnese ostavku povodom finansijskog skandala vrijednog 700 miliona dolara.

Nadžib je izložen kritikama od kada se u julu iz dokumenata koji su procurili u javnost saznalo da je primio 700 miliona dolara na privatne račune od entiteta povezanih sa državnim investicionim fondom 1MDB.

Kriza ovog fonda djelimično je doprinijela padu nacionalne valute na najmanju vrijednost prema dolaru u avgustu.

Nadžib je na godišnjem kongresu svoje vladajuće stranke UMNO ponovio da je novac sa njegovih računa politička donacija. On je dodao da je problem duga državnog fonda od najmanje 9,8 milijardi dolara riješen prodajom dijela imovine jednoj kineskoj kompaniji.

“Uvjeren sam da sam na strani istine i da će istina pobijediti”, rekao je Nadžib pred više od 2.000 stranačkih delegata, prenio je AP.

On je dodao da je upoznat sa pokušajima da bude smijenjen i upozorio da “takvi izdajnički potezi” mogu da potope vladajuću stranku i unište malezijski narod.

“Iako neki mogu da se okrenu protiv nas, iako nas stalno guraju da bismo pali, nema povlačenja, nema predaje”, rekao je malezijski premijer.

Ovo je najveća politička kriza u Malezji od kada je Nadžib došao na vlast 2009. godine. On je demantovao da je prekršio zakon, ali odbija da kaže ko je donator novca sa Bliskog istoka.

Nadžib je ranije smijenio svog zamjenika i ostale kritičare iz vlade, kao i državnog tužioca koji je pokrenuo istragu o aktivnostima premijera, suspendovao je rad dva dnevna lista i blokirao jedan veb-sajt sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!