Capital.ba

Borba protiv korupcije traži akciju cijelog društva

08.12.2015. / 14:08

malaSl.ashxSARAJEVO, Efikasne borbe protiv korupcije neće biti ukoliko u antikoruptivne akcije ne budu uključeni svi segmenti društva, od institucija do nevladinih organizacija, na planski, sistemski i institucionalan način, poručeno je na Četvrtoj skupštini Antikorupcione mreže u BiH /Akaunt/, koja se danas održava u Sarajevu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da je korupcija, kao zloupotreba javnih ovlaštenja radi ličnog interesa i koristi, jedan od najvećih problema u BiH.

Prema njegovim riječima, borba protiv korupcije u vrhu je prioriteta aktuelne vlasti na nivou BiH, jer su pravda i pravičnost ključ ekonomskog i socijalnog oporavka i napretka.

“Savjet ministara BiH istinski je opredijeljen za stvaranje otvorenog i demokratskog društva u kojem nema mjesta za koruptivno ponašanje. Naš cilj je EU, za šta je potrebno uspostaviti širok i efikasan pravni okvir za borbu protiv korupcije i svih oblika kriminala, koju treba voditi na sistemski i institucionalan način”, rekao je Zvizdić.

To se, ističe on, ne može uraditi bez pomoći i učešća cjelokupnog društva, svake institucije, posebno medija, ali i svakog pojedinca.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko /HDZ BiH/ smatra da je “korupcija globalno zlo koje se brzo širi, i koje zahtijeva energičan odgovor cijelog društva”.

Prema njenim riječima, uspostavljanje efikasnog zakonodavnog okvira mora biti prioritet u borbi protiv korupcije.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i kordinaciju borbe protiv korupcije /APIK/ Sead Lisak podržao je rad Akaunta, naglašavajući značaj učešća civilnog sektora u borbi protiv korupcije.

On je istakao da APIK za svoje djelovanje u posljednje vrijeme dobija određene pozitivne političke signale što ohrabruje i budi optimizam u efikasnije provođenje budućih antikorupcionih akcija u BiH.

Američki ambasador u BiH Morin Kormak rekla je novinarima da je Ambasada SAD cijelu sedmicu posvetila promociji borbe protiv korupcije.

Ona je zahvalila i članovima Akaunta za liderstvo i napore koju ulažu na planu borbe protiv korupcije u BiH i najavila finansiranje više projekata u vezi sa antikorutivnim aktivnostima u narednom periodu u BiH.

Kormakova je uputila podršku i takozvanim zviždačima, koji javno upozoravaju i alarmiraju javnost na korupciju u BiH.

Prema njenim riječima, i aktuelna vlast u BiH zaslužuje priznanje na usvajanju Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Sa druge strane, direktor Akaunta Eldin Karić rekao je da, za razliku od prošlih godina, više nije optimista u pogledu efikasne borbe protiv korupcije u BiH.

On je izrazio uvjerenje da su građani BiH, ipak, sve više svjesni zla koje korupcija nanosi svim segmentima društva, bilo da je riječ o javnim nabavkama ili zapošljavanju, zdravstvu, obrazovanju i drugo, a koje koči priliv stranih direktnih investicija i samim tim i stvaranje boljeg poslovnog okruženja te otvaranje novih radnih mjesta.

Na današnjem skupu predstavljen je akcioni plan Akaunta u prevenciji i borbi protiv korupcije do 2019. godine.

Akcioni plan sadrži pet sektora – zaštita “zviždača”, javne nabavke, zdravstvo, zapošljavanje u javnom sektoru i obrazovanje.

Projekat Mreže realizuju Centar za razvoj medija i analize u partnerstvu sa Udruženjem “Infohaus”, te 63 organizacije civilnog društva sa područja cijele BiH.

Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!