Capital.ba

Podrška održavanju investiciono-razvojne konferencije

05.11.2015. / 14:45

1SREBRENICA, Odbornici Skupštine opštine Srebrenica na današnjoj tematskoj sjednici jednoglasno su podržali koncepciju investiciono-razvojne konferencije koja će u Srebrenici biti održana 11. i 12. novembra.

Informišući odbornike o programu, koncepciji i ciljevima konferencije, kao i očekivanim rezultatima, načelnik opštine Ćamil Duraković rekao je da je, uprkos raznim političkim netrpeljivostima i drugim problemima u BiH i regionu, kao i napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, ipak stvoren povoljan ambijent za održavanje ove konferencije.

Prema njegovoj ocjeni, poseban značaj konferenciji daje i najavljeni dolazak Vučića i investitora iz susjedne Srbije.

“Njihova najava da će uložiti znatna sredstva za projekte u Srebrenici koji će omogućiti stvaranje boljih uslova za život, ali i investiranje, kao i za otvaranje proizvodnih i prerađivačkih privrednih kapaciteta i radnih mjesta, te za unapređenje prekogranične saradnje već potvrđuje opravdanost organizovanja ove konferencije i najavljuje pozitivne efekte njenog održavanja”, istakao je Duraković.

On je najavio da bi u radu konferencije trebalo da učestvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, predstavnici vlasti Federacije BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, te predstavnici više međunarodnih organizacija, kompanija i ambasada.

Duraković je rekao da će učesnicima konferencije biti prikazan promotivni film o prirodnim potencijalim i resursima, te mogućnostima njihovog korišćenja i investiranja u njihovu eksploataciju i preradu, kao i postojećim privrednim subjektima koji uspješno rade, njihovim kapacitetima, planovima razvoja i mogućnostima, ali i sa objektima bivših fabrika koje čekaju investitore i titulara da bi se u njima organizovao neki oblik proizvodnje.

Očekuje se da će se potencijalni investitori zainteresovati i odlučiti da investiraju i pokrenu određenu proizvodnu djelatnost u srebreničkoj opštini na bazi korištenja ovdašnjih prirodnih resursa, kao i za otvaranje poljoprivrednih prerađivačkih kapaciteta jer je u usponu primarna poljoprivredna proizvodnja u ovoj opštini, posebno uzgoj jagodičastog voća.

Istaknuto je da više od 500 porodica uzgaja malinu i drugo voće, da egzistira više farmi za uzgoj pilića i junadi, te farmi ovaca i muznih krava, a da na području ove opštine nema nijedan prerađivački poljoprivredni pogon.

Duraković je rekao da su sa nekim učesnicima konferencije već obavljeni razgovori i već je poznato koje projekte oni mogu i žele podržati.

“Riječ je o nekim infrastrukturnim objektima koji su preduslov za izgradnju industrijskih objekata, te izgradnje nove zgrade obdaništa i još nekim projektima značajnim za ovu sredinu, ali vodićemo računa i da budućim razvojnim projektima približno ravnomjerno budu obuhvaćeni svi dijelovi ove opštine”, naglasio je Duraković.

On je dodao da je cilj da se Srebrenice na ovoj konferenciji prikaže u drugom svjetlu u odnosu na sliku koja je o njoj stvorena u svijetu zbog njene prošlosti.

“Ne želimo da plačemo i prosimo donacije, već da pokažemo čime Srebrenica raspolaže i šta može ponuditi za stvaranje novih vrijednosti, oživljavanje ekonomije i stvaranja budućnosti na koju se mora misliti, jer se od prošlosti, bez obzira kakva je bila, ne može živjeti”, zaključio je Duraković. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!