Capital.ba

Razmotren Nacrt zakona o stečaju

27.10.2015. / 20:37

stecajBANJALUKA, Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o stečaju.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je riječ o važnom zakonu, te da su iskustva iz primjene dosadašnjeg zakona koji je regulisao ovu oblast prilično teška, jer se vrlo često stečaj završavao likvidacijom i nestankom privrednog subjekta.

Kasipović je rekao da se problemi stečajnog postupka u Republici Srpskoj mogu svrstati u osam grupa, od kojih je prva neblagovremenost pokretanja postupaka, najviše zbog neodgovornosti lica ovlaštenih za zastupanje stečajnog dužnika.

“Na drugom mjestu je nedostatak stečajne mase, a direktan uzrok je neblagovremeno pokretanje stečajnog postupka. Tu je i nizak stepen namirenja povjerilaca, te činjenica da su troškovi sprovođenja stečajnog postupka visoki u odnosu na vrijednost stečajne mase”, istakao je Kasipović, obrazlažući Nacrt zakona o stečaju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kasipović je naveo da je među problemima predugo trajanje postupka zbog vođenja parničnih postupaka, kao i vođenje upravnih postupaka pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Tu je nedovoljan broj reorganizovanih privrednih društava, usljed nedostatka plana reorganizacije, nedovoljan broj stečajnih sudija, te činjenica da je neophodan kvalitetniji nadzor i kontrola rada stečajnih upravnika”, rekao je Kasipović.

Novim Zakonom o stečaju, naveo je Kasipović, zacrtani su ciljevi kojim bi se uticalo na blagovremeno pokretanje stečajnog postupka, finansijsko i operativno restrukturiranje dužnika u predstečajnom postupku, skraćivanje perioda trajanja stečajnog postupka i smanjenje troškova stečajnog postupka.

Zakon treba da utiče na način imenovanja stečajnih upravnika uz poštovanje principa ravnomjernosti i ravnopravnosti prilikom imenovanja, zaštitu prava povjerilaca u stečajnom postupku, unapređenje procesa reorganizacije.

“Tu je usklađivanje propisa koji imaju uticaja na primjenu Zakona o stečajnom postupku, određivanje organa koji bi vršio nadzor nad primjenom zakonske odredbe koja se tiče blagovremenog pokretanja postupka i koji bi izricao sankcije stečajnom dužniku, odnosno organu ovlaštenom za zastupanje stečajnog dužnika usljed neblagovremenog pokretanja postupka”, poručio je Kasipović.

Nacrtom zakona o stečaju uređuju se uslovi za otvaranje predstečajnog postupka, predstečajni postupak, pravne posljedice njegovog otvaranja i sprovođenja, uslovi za otvaranje stečajnog postupka, stečajni postupak, pravne posljedice njegovog otvaranja i sprovođenja, te reorganizacija stečajnog dužnika nesposobnog za plaćanje na osnovu stečajnog plana i međunarodni stečaj.

U odnosu na važeća zakonska rješenja, bitnu novinu predstavlja institut predstečajnog postupka kojim se omogućava nelikvidnom privrednom društvu da zaključi nagodbu sa povjeriocima, s ciljem lakšeg i povoljnijeg izmirenja novčanih obaveza i nastavak poslovanja.

Nacrt sadrži i rješenja kojima se pooštravaju uslovi za izbor stečajnih upravnika, a koji moraju imati položen ispit za stečajnog upravnika i licencu za rad koja se obnavlja svake četiri godine.

Razlika koja se pojavljuje u novom zakonu u odnosu na važeća zakonska rješenja je davanje u nadležnost Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ da sačini listu dužnika koji kasne sa izmirenjem preuzetih novčanih obaveza do 60 dana, objavi na internet stranici Agencije, te preduzimanje drugih radnji u predstečajnom i stečajnom postupku, kao što je pravo izdavanja prekršajnog naloga.

Predviđena je novčana kazna od 10.000 KM za stečajnog dužnika ako ne podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od 30 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti, kao i kazna od 1.000 KM do 10.000 KM za privremenog stečajnog upravnika ako ne obezbijedi imovinu stečajnog dužnika.

Poslanik SNSD-a Bojan Vidić rekao je da ovim zakonom treba pokušati da se uspostavi ravnoteža u dužničko-povjerilačkim odnosima.

“Do sada se stečaj sastojao od dva dijela, prethodni stečajni postupak i glavni stečajni postupak, a sada se uvodi predstečajni postupak. Suština bi trebalo da bude da povjerilac i dužnik sjednu da se dogovore da se otpiše dio potraživanja povjeriocima, da se napravi reprogram dugova i da se na neki način pokuša sačuvati preduzeće”, objasnio je Vidić.

Prema njegovim riječima, važno je da se mora pravilno utvrditi početni bilans firme koja je pred stečajem, da se utvrde sva potraživanja i dugovanja, kako cijeli postupak ne bi bio obesmišljen.

Poslanik PDP-a Dragan Galić rekao da se u javnoj raspravi mora pregledati svaka odredba zakona, te je kao posebno važnu istakao odredbu kojom jedan stečajni upravnik može voditi jedan stečajni postupak, ili dva i više ako stečajna masa ne prelazi više od 100.000 KM.

U Narodnoj skupštini u toku je obrazloženje Nacrta zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Razmotren Nacrt zakona o stečaju

    1. Znam zašto

      Prilagođvaju novi zakon situaciji u fabrici Birač u stečaju. Da je lakše opljačkaju a da budu zakonski pokriveni.