Capital.ba

Hrvatska prvi put više izvozi nego što uvozi

02.10.2015. / 18:29

zagrebZAGREB, Hrvatska je u drugom tromjesečju ove godine zabilježila pozitivan saldo na tekućem računu platnog bilansa, što znači da joj je prvi put izvoz veći od uvoza.

Prema preliminarnim podacima HNB-a, suficit tekućeg računa u posmatranom tromjesečju iznosio je tri miliona evra, što predstavlja rast od 375 miliona evra u odnosu na isti period lani, prenosi portal Index.

Posmatrano kumulativno, u posljednja četiri tromjesečja saldo tekućeg računa u bilansu plaćanja zabilježio je suficit u iznosu od 2,1 odsto BDP-a, što je njegova najveća istorijska vrijednost, rekli su analitičari Rajfajzen banke (Raiffeisen Bank Austria – RBA).

Prema njihovom mišljenju, najveći pozitivan doprinos značajnom poboljšanju u drugom tromesečju došao je od smanjenja deficita na podračunu robe, koji je u odnosu na isto tromjesečje lani niži za 120 miliona evra, odnosno 6,4 odsto.

Naime, prihodi od prodaje robe u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasli su za 341 miliona evra, sa rastom od 14,2 odsto na godišnjem nivou, dok su rashodi na osnovu uvoza robe zabilježili rast od 221 miliona evra, odnosno od 5,2 odsto godišnje. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!