Capital.ba

Ostvaren suficit od oko 130.000 KM

01.10.2015. / 12:31

kmISTOČNO SARAJEVO, Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci koji je ostvaren u iznosu od 2.900.000 KM, što je 47 odsto od planiranog za ovu godinu, a suficit je 130.000 KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je Srni da je zadovoljan izvršenjem budžeta, ali da ga brine struktura prihoda jer su poreski prihodi ostvareni u iznosu od 1.200.000 KM, a neporeski milion KM, što dovodi do zaključka da opštinska uprava sa gotovo 50 odsto sama sebe finansira kroz vlastite prihode.

“Opština se 50 odsto finansira od prodaje građevinskog zemljišta, naplate rente i uređenja zemljišta. Bojimo se da li ćemo u narednim godinama imati mogućnost ovakvog izvršenja neporeskih prihoda”, rekao je on.

Ćosić smatra da je jedina šansa da budžet bude stabilizovan da Vlada Republike Srpske poveća izdvajanja sredstava od PDV-a za opštinu Istočno Novo Sarajevo, navodeći da on na tome insistira od kada je preuzeo funkciju načelnika.

Prema njegovim riječima, u budžetu su zadržali trend izdvajanja za kapitalna ulaganja i u ovoj godini se radi kapitalni projekat dogradnje Doma zdravlja, obdanište, urađeno je dosta ulica, kanalizacioni kolekteri, igralište.

“Opština nije posustala na planu izdvajanja za kapitalna ulaganja, ali održavamo i tekuću likvidnost i izvršavamo svoje dugoročne obaveze”, naveo je Ćosić.

On smatra da će do kraja godine u budžetu, možda, biti određeni deficit, što nije dobro kada se govori o ravnoteži prihoda i rashoda, ali, sa druge strane, ako se ima u vidu da se ulagalo u kapitalne projekte, to znači da je deficit na strani kapitalnih ulaganja i da se radi u korist građana.

Ćosić je istakao da su danas usvojili i rebalans budžeta jer imaju 850.000 KM priliva sredstava od rente i uređenja koje će uložiti u uređenje saobraćajnica, parkinga, kišnu i fekalnu kanalizaciju.

Ćosić je dodao da su današnjim usvajanjem izmjena i dopuna Regulacionog plana “Centar 2” stvorili osnove da se nastavi gradnja u Hilandarskoj ulici gdje je predviđena izgradnja dvadesetak lamela stambenih objekata.

“Usvajanjem izmjena Regulacionog plana dolazimo u situaciju da otvorimo četiri-pet novih gradilišta u idućoj godini, a što će pozitivno uticati na punjenje budžeta”, zaključio je on.

Odbornik SDS-a Nebojša Popić je istakao da su odbornici SDS-a bili uzdržani prilikom usvajanja budžeta jer je isplata iz budžeta za prvih šest mjeseci firmi “Marvel” Sava Lalovića, šefa Kluba odbornika SNSD-a, probijena stavka za više od 100 odsto, dok se za boračku populaciju uplatilo svega 22 odsto planiranih sredstava za šest mjeseci.

Popić je istakao da budžet za šest mjeseci nije ostvaren 50 odsto, kako je planirano, a prikazani suficit je samo razlika između prihoda i rashoda, a ne povećanje budžeta.

On je naglasio da su odbornici SDS-a glasali protiv izmjena i dopuna Regulacionog plana “Centar 2” jer smatraju da ovakav način rada opštinske administracije ide samo u korist investitora i davanja određenih pogodnosti, a opština zauzvrat ne dobija ništa, a sve to utiče na budžetske prihode. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!