Capital.ba

Wall Street pod pritiskom pada cijena sirovina i VW-a

23.09.2015. / 9:41

wallNJUJORK, Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija znatno pale, najviše u rudarskom sektoru zbog pada cijena sirovina, a pod pritiskom se našao i automobilski sektor zbog ‘Volkswagen skandala’.

Dow Jones oslabio je 179 bodova, ili 1,09 odsto, na 16.330 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,23 odsto, na 1.942 boda, a Nasdaq indeks 1,50 odsto, na 4.756 bodova.

Svih 10 sektora S&P 500 indeksa juče je izgubilo na vrijednosti, a najviše su, 1,8 odsto, pale cijene akcija u rudarskom sektoru.

Posljedica je to pada cijena industrijskih metala, kao što su bakar i aluminijum, zbog strahovanja ulagača od slabljenja potražnje, s obzirom na usporavanje rasta kineske ekonomije, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Pala je, oko 2 odsto, i cijena nafte na američkom tržištu, što je pritisnulo akcije u energetskom sektoru.

Oštro su pale i cijene u automobilskom sektoru, pri čemu se cijene Volkswagena drugi dan zaredom strmoglavila više od 19 odsto jer njemačkom divu u SAD-u prijeti kazna od 18 milijardi dolara zbog optužbi da je u njegovim vozilima softver koji onemogućuje ispravnu kontrolu emisije gasova.

Nakon SAD-a, u utorak je i Južna Koreja najavila istragu nekoliko modela Volkswagenovih automobila.
Cijene akcija Volkswagenovih dobavljača Delphi Automotive i BorgWarner pale su između 3,5 i 7,5 odsto, a potres u sektoru nisu izbjegle ni druge automobilske kompanije. Akcija Forda pojeftinila je 2,8 odsto.

Ulagači su nesigurni i zbog poruka zvaničnika američke centralne banke Feda da bi do kraja godine ključne kamate u SAD-u ipak mogle biti povećane.

“Tržište je od pritiskom zbog Kine, Feda, usporavanja rasta globalne ekonomije… Volkswagen je pritisnuo automobilsku industriju, a čini se da su ponešto napuhane i cijene akcija u zdravstvenom sektoru”, kaže Tim Ghriskey, direktor u kompaniji Solaris Group.

Oštro su juče, za 1,7 odsto, pale i cijene akcija u biotehnološkom sektoru, već drugi dan zaredom, što je posljedica plana Hillary Clinton, predsjedničke kandidatkinje iz Demokratske stranke, koji bi trebao zaustaviti divljanje cijena specijalizovanih lijekova.

Ipak, tržišta su posljednjih sedmica najviše pod pritiskom strahovanja od posljedica usporavanja rasta kineske ekonomije, što bi moglo naštetiti cjelokupnoj globalnoj ekonomiji. Zbog toga je S&P 500 indeks na gubitku u odnosu na početak godine za 5,6 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,83 odsto, na 5.935 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,80 odsto, na 9.570 bodova, a pariški CAC 3,42 odsto, na 4.428 bodova. Hina

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!