Capital.ba

Stara devizna štednja u Srpskoj iznosi 1,458 milijardi KM

15.08.2015. / 10:25

kmBANJALUKA, Ukupan iznos stare devizne štednje u Republici Srpskoj iznosi 1,458 milijardi KM, a staru deviznu štednju verifikovalo je 43.000 štediša od njih 544.000, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Udruženja za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić.

Nišić je rekao da se Udruženje zalaže da se štedišama u BiH isplati devizna štednja u punom iznosu, kako je to bilo dogovoreno sa bankama, poručivši da neće dozvoliti ponovnu prevaru štediša.

On je napomenuo da će Ljubljanska banka, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, od 1. decembra početi isplatu stare devizne štednje štedišama u BiH.

Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ uputila je nedavno poziv da potražioci koji se do sada nisu prijavljivali za verifikaciju stare devizne štednje u Republici Srpskoj mogu to da urade do 25. avgusta, ako predaju zahtjeve u jednoj od poslovnica ove agencije.

Za zahtjeve koji budu podneseni u predviđenom roku, verifikacija će biti izvršena pod identičnim uslovima koji su do sada imali vlasnici stare devizne štednje, saopšteno je ranije iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Zahtjev mogu podnijeti potražioci čija su sredstva bila deponovana u bankama sa sjedištem na teritoriji BiH za koje je obaveza vraćanja prenesena na Republiku Srpsku.

Republika Srpska je u šest emisija verifikovala staru deviznu štednju ukupne vrijednosti nešto više od pola milijarde KM, a od tog iznosa kroz anuitete isplaćeno je 380,6 miliona KM.

Vlada Republike Srpske definisala je uredbom u skladu sa Zakonom o unutrašnjem dugu i Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje emisijom obveznica u Republici Srpskoj da se verifikacija može obaviti od 25. decembra prošle godine do 25. avgusta ove godine. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Stara devizna štednja u Srpskoj iznosi 1,458 milijardi KM

    1. strdev

      moras otici u APIF

    2. Boran

      Postovani,

      Ja sam u Januaru 2015 god. podnjeo zahtjev za isplatu stare devizne stednje Jugobanke kod APIF-a.

      Meni su rekli da ce biti isplata stare devizne stednje pocetkom 2016. godine. Na moje ponovno pitanje su iz APIF-a odgovorili da im se javim opet u julu 2016. god.

      Da li vi imate informacije do kad APIF mora da ispostuje isplatu stare devizne stednje Jugobanke?

      Hvala