Capital.ba

Monsanto uvećao profit, želi da kupi Singentu

25.06.2015. / 7:55

monsantoVAŠINGTON, Američki proizvođač genetski modifikovanih sjemena Monsanto zabilježio je bolje od očekivanih rezultate u trećem poslovnom kvartalu i ponovo izrazio interesovanje za kupovinu švajcarskog konkurenta Singenta.

Profit kompanije je u tri mjeseca zaključno sa majem iznosio 2,39 dolara po akciji, u odnosu na 1,62 dolara iz istor perioda lani, prenosi agencija AP.

Analitičari koje je anketirala istraživačka kuća “Zaks investment riserč” očekivali su zaradu od 2,05 dolara po akciji.

Kompanija je u datom periodu zabilježila prihode od 4,58 milijardi dolara, dok su analitičari prognozirali 4,65 milijardi. Monsanto u tekućoj poslovnoj godini očekuje profit od 5,75 do 6,0 dolara po akciji.

Monsanto je ponovio da mu je cilj da do 2019. više nego udvostruči profit u odnosu na nivo iz 2014, dodajući da želi spajanje sa švajcarskim proizvođačem hemikalija Singentom, koji je tri puta odbijao ponudu američke firme. Posljednju ponudu vrijednu 45 milijardi dolara Singenta je odbila navodeći da je Monsanto potcijenio vrijednost kompanije i da želi da je kupi jeftino.

Singenta je najveći svjetski proizvođač hemikalija za usjeve i akvizicija bi pomogla Monsantu da diversifikuje svoju ponudu.

Akcije Monsanta su od početka 2015. oslabile šest odsto, a u posljednjih 12 mjeseci sedam odsto. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!