Capital.ba

Pobjeda poljoprivrednika BiH

28.01.2008. / 16:34

ORAŠJE, Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić potvrdio je danas Srni da od petka, 1. februara, stupa na snagu primjena carinskih kvota koje će omogućiti poljoprivrednicima, konkretno u svinjogojstvu, da se za svaki kilogram uvezene svinjetine mora otkupiti dva kilograma domaće proizvodnje.

”To je bilo ono što smo tražili, očekivali i dobili”, naglasio je Pejić i dodao da je ovo novo poglavlje i nova era u poljoprivredi BiH.

Pejić je rekao da je konačno prihvaćen savjet poljoprivrednika ”da se učini pravi potez i omogući ljudima da nastave pošteno da rade i žive od svog rada”.

On je naveo da su predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH donijeli odluku koju su usaglašavali sa Udruženjem u dva navrata, da bi treća varijanta bila prihvatljiva poljoprivrednicima.

Pejić je istakao da su predstavnici Ministarstva tu odluku potpisali i profaksali Udruženju, da bi poljoprivrednici mogli da se povuku sa graničnog prelaza u Orašju.

On je potvrdio da su protesti i blokada okončani mirno, jer je postignut sporazum sa nadležnim ministarstvom, čime su ispoštovani zahtjevi poljoprivrednika u BiH.

”Prvi put bismo mogli reći da smo zadovoljni protestima. Iako smo već oko 13.00 časova došli gotovo u sukob sa policijom koja je započela uklanjanje poljoprivredne mehanizacije sa ovog graničnog prelaza, nakon odlučnosti poljoprivrednika da se suprotstave takvom činu i policija je popustila, što nam je dalo vjetar u leđa”, naglasio je Pejić.

Članovi Udruženja poljoprivrednika u BiH blokirali su danas poljoprivrednom mehanizacijom granični prelaz Orašje, zahtijevajući sastanak sa predstavnicima Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH radi usvajanja carinskih kvota o obaveznom otkupu žive stoke za 2008. godinu.

Učesnici protesta su u simboličnih “pet do dvanaest” sa oko 50 traktora i oko 200 automobila zaustavili saobraćaj na graničnom prelazu između BiH i Hrvatske.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!