Capital.ba

Li Kećijang: Možemo mi i do 7 odsto

21.05.2015. / 16:57

kina1PEKING, Kina ima kapacitet da dostigne ciljani rast bruto društvenog proizvoda od oko 7,0 odsto u 2015, izjavio je kineski premijer Li Kećijang za agenciju Hsinhua.

“Kina je sposobna da dostigne svoje ekonomske ciljeve i ostvari umjereni do snažnog rasta u ovoj godini”, rekao je Li.
Suočena s usporavanjem ekonomije, Kina je u riziku da u tekućoj godini zabilježi najslabiji privredni rast za posljednjih 25 godina, prenosi Rojters.

Poslije serije zabrinjavajućih pokazatelja, brojni analitičari ocijenjuju da će Kina teško dostići stopu privrednog rasta od 7,0 odsto u ovoj godini. Smatraju, takođe, da Vlada u Pekingu mora da preduzme nove stimulativne mjere.

Posljednji razočaravajući ekonomski pokazatelj, kako se navodi, jeste rezultat aktivnosti prerađivačkog sektora.

Prema preliminarnim podacima ankete Markita, među šefovima preduzeća, takozvani Indeks menadžera nabavki u maju je iznosio 49,1 bod, čime se zadržao u zoni recesije (ispod 50 bodova) već treći mjesec zaredom.

Ekonomisti su u prosjeku predviđali 49,3 boda, poslije 48,9 u aprilu. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!