Capital.ba

Nijemci putarinama naljutili Austriju

15.05.2015. / 13:03

Autoput_FIBEČ, Nakon što je njemački Bundesrat usvojio zakon o uvođenju putarina za strance, Austrija je započela kampanju protiv te odluke, zahtijevajući od Evropske unije analizu usklađenosti zakona sa principima Unije.

Ministar saobraćaja Austrije Alois Stoger uputio je protestno pismo Briselu i zahtjeva od Evropske komisije podnošenje tužbe protiv Njemačke.

“Njemačka putarina je u suprotnosti sa osnovnim principima Evropske komisije, zbog toga bi Brisel trebalo da bude aktivan i podnese tužbu”, naglasio je Stoger dodajući da će Austrija iskoristiti sva moguća pravna sredstva protiv “putarine za strance”.

U pismu evropskoj komesarki za saobraćaj traži da Brisel što prije pokrene postupak analize usklađenosti putarine sa principima EU.

Svoj zahtjev Stoger je obrazložio atestom eksperta za evropsko pravo Valtera Obveksera sa Univerziteta u Insbruku, koji je došao do zaključka da njemačka putarina krši zakone EU.

Ukoliko u naredna tri mjeseca ništa ne bude preduzeto od strane EU, kako je najavio Stoger, Austrija namjerava sama da podnese tužbu.

Pošto putarina stupa na snagu od početka iduće godine Stoger savjetuje građanima da čuvaju račune od plaćene putarine, jer ako tužba bude uspješna Njemačka mora vratiti plaćene svote.

Godišnje 1,8 miliona Austrijanaca najmanje jednom putuju u Njemačku i oni će od iduće godine morati da plaćaju putarinu, koja se vozačima nastanjenim u Njemačkoj, kako nalaže novi zakon, vraća kroz porez na automobile.

Da bi zakon o putarini stupio na snagu potrebno je još samo da ga potpiše predsjednik Njemačke Joachim Gauck, kao i da bude objavljen u Službenom glasniku.

U Austriji strahuju da bi i druge zemlje, po uzoru na Njemačku, mogle uvesti namete za strance. Austrija sada pokušava i druge zemlje EU da pridobije za podnošenje tužbe. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!