Capital.ba

BASF obilježio vijek i po postojanja

23.04.2015. / 18:29

basfBERLIN, Hemijska kompanija BASF proslavila je danas 150 godina postojanja u Fajerabendhausu (Feierabendhaus) u Ludvigshafenu uz prisustvo njemačke kancelarke Angele Merkel, ministarke-predsjednice njemačke države Rhineland-Palatinate Malu Drejer i više od hiljadu gostiju iz vlade, svijeta biznisa, nauke i društvene zajednice, saopšteno je iz te kompanije.

Za vijek i po rada BASF je izrastao iz kompanije sa 30 zaposlenih u svjetski vodeću hemijsku kompaniju sa oko 113.000 radnika u 80 država.

“Naš uspjeh danas dugujemo djelimično činjenici da je pravi tok uspostavljen godinama unazad. Mi, naročito u hemiji, konstantno nadograđujemo postignuća naših predhodnika”, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora kompanije BASF Kurt Bok.

Bogati istorijat firme prikazan je na svečanosti u multimedijalnoj prezentaciji na 15 različitih ekrana.

Početke kompanije obilježila je proizvodnja boja, a samo nekoliko godina kasnije ostvarena je industrijska proizvodnja amonijaka za đubrivo. Zatim je dodata proizvodnja raznih vrsta plastike. Od tada se portfolio kompanije BASF kontinuirano razvijao i rastao, a danas se on kreće od proizvodnje hemikalija, plastičnih masa, proizvoda za poboljšanje performansi, sredstava za zaštitu usjeva, pa sve do nafte i gasa, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Bok je naglasio da je BASF inicirao jedan globalni ko-kreatorski program sa partnerima u godini jubileja na temu energije, hrane i savremenog načina života. BASF na taj način zauzima jedan novi pristup u skladu sa svojom strategijom „Mi stvaramo hemiju”.

Taj program trebalo bi da spoji različite ciljne grupe u cilju razvoja zajedničkih rješenja.

Jedan od najvažnijih trenutaka na proslavi je bilo premijerno izvođenje kompozicije „Simfonija br.8: Vodeni plesovi”, koju je Majkl Niman komponovao specijalno za BASF-ovu proslavu jubileja.

Engleski kompozitor bio je inspirisan tipičnim zvucima iz kompanije, koje su zaposleni u BASF-u širom svijeta skupljali i predali 2014. godine. Simfoniju je izveo Kraljevski simfonijski orkestar iz Londona, kojim je upravljao španski dirigent Džosef Vinsent.

Svečani jubilej BASF će dostojno proslaviti i na svojim lokacijama širom svijeta, a centralnoj proslavi u Njemačkoj prisustvovalo je puno zaposlenih koji su kartu za proslavu izvukli na lutriji, kao i svi radnici koji su rođeni 6. aprila, na dan kada je kompanija osnovana, navedeno je u saopštenju. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!