Capital.ba

Azijske berze pale, evro iznad 1,06 dolara

15.04.2015. / 11:54

azijske berzeTOKIO, Na većini azijskih berzi cijene su akcija u srijedu pale jer su slabi ekonomski podaci iz Kine naveli ulagače na oprez, dok se kurs evra vratio iznad nivoa od 1,06 dolara.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,4 odsto.

Berzanski indeksi u Hong Kongu, Australiji i Šangaju pali su, pak, između 0,1 i 1 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa od septembra prošle godine.

Jutros je objavljeno kako je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao 7 odsto u odnosu na isti lanjski period, najsporije u šest godina, što je u skladu s očekivanjima.

Međutim, ulagače su razočarali podaci o sporijem nego što se očekivalo rastu industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo u martu, što najavljuje dalje usporavanje rasta ekonomije.

“Osim podatka o BDP-u, svi ostali su strašni. Stoga ostajemo pri stavu da bi Kina trebala neprestano smanjivati kamate ili stope obvezne rezerve banaka idućih tri do šest mjeseci kako bi spriječila dalje usporavanje rasta ekonomije”, kaže Qi Yifeng, analitičar u kompaniji CEBM Group.

Odmah nakon objave izvještaja o BDP-u, cijene akcija na berzi u Šangaju blago su porasle, jer se ulagači nadaju novim podsticajnim mjerama, no kasnije je berzanski indeks skliznuo u negativno područje za više od 1 odsto.

Analitičari to pripisuju dobitonosnoj prodaji, nakon što su cijene akcija neprekidno rasle šest sedmica i dostigle najviše nivoe u sedam godina.

Na ostalim se berzama trguje oprezno, a pod najvećim su pritiskom akcije u Australiji jer su slabi pokazatelji iz Kine, najvećem svjetskom potrošaču sirovina, podstakli strahovanja od pada potražnje za sirovinama. Australijska ekonomija, naime, u velikoj mjeri zavisi o izvozu sirovina.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom od juče poslijepodne, kada je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u martu porastao 0,9 odsto. To je, doduše, u skladu s očekivanjima, no na niže su revidirani podaci o potrošnji Amerikanaca u prethodna dva mjeseca, što pokazuje da glavni pokretač američke ekonomije gubi na zamahu.

Zbog toga su, pak, ponovo ojačale špekulacije da će američka centralna banka Fed odgoditi povećanje kamatnih stopa.

Jutros se kurs američke valute prema japanskoj kreće oko 119,65 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 119,85 jena.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cijena evra dostigla 1,0620 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0570 dolara.

Cijene nafte, pak, i dalje rastu, zahvaljujući naznakama da se smanjuje jaz između ponude i potražnje na svjetskom tržištu.

Nakon što je juče skočila više od 3 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla daljih 30-ak centi, na 53,60 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena ojačala 55 centi, na 58,99 dolara. Hina

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!