Capital.ba

Slika od deset evra proglašena za remek djelo!?

02.04.2015. / 13:02

10 evraARNEM, U Muzeju savremene umjetnosti u holandskom Arnemu, običan print iz prodavnice namještaja “Ikea”, koji košta deset evra, procijenjen je na više miliona?! Stručnjaci su proveli neobičan eksperiment.

U jednoj od muzejskih sala izložen je print iz prodavnice namještaja, a ljubiteljima “visoke umjetnosti”, koji “znaju da prepoznaju kvalitet”, predloženo je da daju ekspertsku ocjenu.

Oduševljeni posjetioci procijenili su njenu vrijednost na više hiljada ili čak više miliona evra?!

Organizatori su im rekli da je autor slike, navodno, poznati švedski slikar Ike Endruz.

Slika je privukla veliku pažnju iskusnih posjetilaca holandskog muzeja, koji su je proglasili “istinskim remek-djelom savremene umjetnosti”.

“Kako je interesantna!”… “Umjetnik je predstavio haos koji vlada u njegovoj glavi”… “Ona prenosi nevjerovatni duh umjetnika koji je sve svoje emocije uspio da iskaže u jednoj slici”…bile su najčešće reakcije.

Pravi šok izazvala je informacija da je cijena slike svega deset evra i da se može nabaviti u prodavnici namještaja.

Jedan od inicijatora eksperimenta Erik Hensel smatra da je zabavno posmatrati reakcije ljudi koji sebe smatraju stručnjacima za umjetnost.

“Željeli smo da dokažemo da rad od deset evra ne mora da bude lošiji od onog koji košta dva i po miliona dolara”, zaključuo je on.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!