Capital.ba

Ekonomsko povezivanje Balkana za ulazak u EU

24.09.2007. / 17:51

BANJALUKA, Za brži ulazak u EU, zemlje bivše Jugoslavije moraju se kvalitetnije povezati I stvoriti jedinstven ekonomski prostor implementacijom CEFTA sporazuma, smatra predsjednik Privredne komore Republike Srpske /RS/ Borko Đurić.
On je na konferenciji za novinare nakon 13. susreta predsjednika privrednih komora zemalja bivše Jugoslavije rekao da se ratifikacijom CEFTA u Srbiji i BiH ruše barijere u kvalitetnijem privređivanju i povezivanju I zajedničkom nastupu preduzeća iz regije.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić pojasnio je da su komore i ovim susretom potvrdile ambiciju da doprinesu razvoju ne samo svojih zemalja, nego i cijelog regiona.

“Dobra regionalna saradnja omogućiće da region bude puno atraktivniji, kao i da naše firme dobiju priliku da izađu na inostrano tržište”, dodao je Lovrić.

Direktor Direkcije za promociju i informisanje preduzeća Privredne komore Makedonije Ljubica Nuri istakla je da je Makedonija još 1991. godine shvatila da su prvi i najvažniji partner upravo zemlje regiona.

“Stvaranje nove zone slobodne trgovine za sve zemlje bivše Jugoslavije od suštinskog je značaja”, poručila je Nurijeva.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vladimir Vukmirović istakao je da je privredna saradnja sa zemljama u regionu u stalnom usponu.

“Cefta omogućava liberalizaciju tržišta, nesmetan protok robe i međusobno unapređenje odnosa između zemalja bivše Jugoslavije“, naglasio je predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Trinaestom susretu predsjednika privrednih komora zemalja bivše Jugoslavije prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatske privredne komore Dunja Konjevod, predsjednik Privredne komore Vojvodine Nikola Stojšić, predsjednik Gospodarske zbornice Slovenije Zdenko Pavček i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Avdo Rapa.

Sporazum o slobodnoj trgovini Cefta 2006 potpisali su 19. desembra 2006. godine u Bukureštu predstavnici BiH, Srbije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, te UNMIK-a /Kosova kao carinske teritorije.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!