Capital.ba

Mladi Hrvati nedovoljno ekonomski pismeni

10.03.2015. / 7:30

zagrebZAGREB, U Hrvatskoj su finansijski pismeniji stanovnici između 45 do 65 godina, dok su u naprednijim zemljama Evropske unije finansijski pismeniji građani mlađe životne dobi, pokazuju rezultati istraživanja zagrebačkog Ekonomskog instituta.

“Učenici danas ne znaju šta je, recimo, akcija a šta polisa osiguranja i slično”, rekao je predsjednik Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) Damir Zorić, koji se založio da Hrvatska “u svoje školske programe, kao obavezan, uvede predmet o porodičnim i ličnim finansijama”.

On je, na konferenciji za medije na temu “Finansijska pismenost u Hrvatskoj – uloga osiguravatelja”, u organizaciji HUO, istakao da se sa povećanjem finansijske pismenosti smanjuje prostor za manipulaciju, što je osnovni razlog za bolje obrazovanje, prenosi Jutarnji list.

“Finansijska pismenost je važna, uz ostalo, i zbog složenosti i kompetitivnosti finansijskog tržišta, zbog manjeg rizika od pogrešnih odluka, ali i veće sposobnosti i odgovornosti pojedinaca u preuzimanju rizika kod donošenja finansijskih odluka”, kazao je Zorić.

Finansijsko obrazovanje u svoje škole već su uvele Češka, Mađarska i Velika Britanija, rečeno je na konferenciji. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!