Capital.ba

Kineski međunarodni sistem plaćanja na jesen

10.03.2015. / 7:10

pekingPEKING, Međunarodni sistem plaćanja Kine (China International Payment System, CIPS) mogao bi da bude pušten u rad u septembru ili oktobru, prenosi Rojters, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Sistem, koji će omogućiti plaćanje u juanima širom svijeta, zamijeniće mnoštvo postojećih sistema i povećati nivo korišćenja kineske valute, precizira agencija.

Sistem CIPS je već gotov, i Kina je izabrala 20 banaka za sprovođenje testova. Među njima je 13 kineskih a ostale su zavisna preduzeća inostranih banaka.

Zvanično puštanje sistema u rad biće u septembru ili oktobru, u zavisnosti od rezultata testova i priprema, rekao je agenciji jedan od izvora.

Drugi izvor je rekao da vlada Kine namjerava da prvi dio platnog sistema pusti do decembra.

“To nije plan, ali mi radimo sve što je moguće za puštanje prvog dijela CIPS do kraja ove godine”, kazao je on.

Predstavnici Narodne banke Kine nisu komentarisali saopštenje o puštanju u radu sistema plaćanja CIPS. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!